Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 16 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Insmeren maar! We kunnen (eindelijk) langere tijd genieten van zonnig weer

We hebben er dit weekend al even aan kunnen wennen: zonnig weer. Na een korte temperatuurdip wordt het dit hemelvaartsweekend opnieuw zonnig en warm. Volgens Weeronline blijven de kansen op warm en zonnig weer ook daarna hoog.

Hè hè, eindelijk! Het heeft voor zonaanbidders lang genoeg geduurd, maar nu is het zover: het wordt de komende dagen voor langere tijd aangenaam lenteweer en ook de zonkracht neemt toe. Volgens Weeronline is de zonkracht op woensdag en tijdens het hemelvaartsweekend aan het begin van de middag 6, en dat is voor het eerst dit jaar. Bij zonkracht 6 kan de onbeschermde huid al binnen 15 tot 30 minuten verbranden.

Zonnig weer, maar let op de zonkracht: je kunt zo verbranden

Het is morgen met 12 tot 16 graden nog wel fris voor half mei. De temperatuur heeft echter niets te maken met de zonkracht. De hoeveelheid bewolking heeft meer invloed. Bij 30 graden in Nederland wordt een deel van het zonlicht vaak tegengehouden door wolkensluiers.

Morgenmiddag is er juist sprake van een helderblauwe lucht met hier en daar een stapelwolk, waardoor de zonkracht maximaal is voor de tijd van het jaar. Tussen 12.00 en 15.00 uur is de zonkracht 6 en in Zuid-Nederland boven de 6.

Weeronline-meteoroloog Jaco waarschuwt iedereen voor de hoge zonkracht. Ook legt hij uit hoe groot de kans is dat jij je korte broek uit de kast kunt halen.

Ook donderdag zijn er flinke perioden met zon. Het is met 14 tot 18 graden iets warmer dan een middag eerder. De zon schijnt dan opnieuw met zonkracht 6 en in Zuid-Nederland kan zelfs kortstondig zonkracht 7 gehaald worden. Daarbij kan de huid binnen 10 minuten verbranden.

Vrijdag en in het weekend komt de zonkracht iets lager uit, op 5 of 6. Het wordt geleidelijk warmer met 17 tot 20 graden op vrijdag en 19 tot 23 graden op zondag. De hoogste temperaturen komen voor in Brabant, Limburg en Gelderland.

Houdt het warme weer na het weekend aan?

Het warme lenteweer zal waarschijnlijk na het hemelvaartsweekend aanhouden. Volgende week en tijdens Pinksteren worden maxima van 18 tot 25 graden verwacht en er is dus een grote kans dat de meteorologische lente warm afsluit. Er zijn daarbij flinke zonnig perioden, maar er ontstaan ook stapelwolken die plaatselijk kunnen uitgroeien tot een regen- of onweersbui.

Voor begin juni is er een grote kans op bovengemiddelde temperaturen. Een oostelijke wind voert dan warme lucht aan naar Nederland. Die aangevoerde lucht is waarschijnlijk vochtig, wat betekent dat er gemakkelijk stapelwolken kunnen vormen en lokale buien kunnen ontstaan.

De verwachting voor half juni is nog onzeker. De temperaturen neigen dan meer naar normale waarden. Daar horen ook meer wolkenvelden bij, waaruit het soms kan regenen.

Waarschuwing bij inchecken ov: wie niet oplet, kan zomaar 20 euro kwijt zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.