Pim Pauwels
Pim Pauwels Televisie 16 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarschuwing bij inchecken ov: wie niet oplet, kan zomaar 20 euro kwijt zijn

Niemand wil te veel betalen voor zijn reis. Toch kan dat zomaar gebeuren door het nieuwe OVpay-systeem, bleek gisteravond bij televisieprogramma Radar. Daar werd gewaarschuwd voor het inchecken: wie daarbij niet oplet, kan zomaar 20 euro extra kwijt zijn, bovenop de reiskosten.

OVpay werd eind januari ingevoerd door de NS. Daarmee kunnen treinreizigers inchecken met hun bankpas, creditcard of smartphone. De nieuwe mogelijkheid is vooral bedoeld om het treinreizen makkelijker te maken voor mensen die niet zo vaak met de trein gaan.

Inmiddels is OVpay, naast de NS, ook door andere vervoerders ingevoerd. Maar er zitten nog wat haken en ogen aan het systeem. Zo bleek het systeem makkelijk te omzeilen, waardoor ‘gratis’ reizen mogelijk is. En nu bestaat ook de kans dat je juist te veel betaalt voor je reis vanwege OVpay, ontdekte consumentenprogramma Radar.

20 euro afgeschreven na inchecken: ‘Russisch roulette’

Want het in- en uitchecken gaat nog niet zoals het zou moeten gaan, onder andere bij Harmen. Hij maakte met zijn gezin een reis met de trein en had netjes in- en uitgecheckt, vertelde hij op tv. Maar toen hij die avond op zijn bankrekening keek, zag hij dat er plots 20 euro was afgeschreven voor OVpay. „Terwijl wij niet hadden ingelogd met onze bankpassen. Sterker nog: wij wisten niks van OVpay af, maar toch konden ze het geld afschrijven.”

Ook anderen hadden hetzelfde probleem met ‘gevoelige’ bankpassen, zoals Karst. „Iets heeft gescand op mijn bankpas, zonder dat ik dat door heb gehad”, zei hij in het televisieprogramma. „Russisch roulette is het eigenlijk”, noemt Harmen het systeem.

Hierdoor gaat het soms mis

Hoe dat dan kan? Verslaggever Fons ging op onderzoek uit en hij merkte dat niet alle in- en uitcheckpalen op de juiste manier zijn ingesteld. „Het komt voor dat mensen inchecken door hun telefoon of mobiel met daarin meer passen tegen de scanner houden. In het juiste geval geeft de incheckpoort of paal aan dat je maximaal één pas voor de scanner moet houden.”

Maar bij incheckpoorten gaat het soms mis. Die geven geen foutmelding, terwijl ze dat wel zouden moeten doen. Wanneer je twee kaarten (je ov-chipkaart en bankpas bijvoorbeeld) tegen de paal houdt, ziet de incheckpaal de betaalpas als de meest dominante kaart. Die scant dan niet de ov-chipkaart.

„Als je dan ook nog met een andere kaart uitcheckt, dan betaal je dus voor twee ‘niet uitgecheckte’ reizen”, leggen ze bij Radar uit. En dat kan aardig in de kosten lopen, want dan ben je niet één, maar twee keer 20 euro kwijt. „Daarnaast betaal je bij OVpay het volle pond voor je reis, want reizen met korting kan nog niet met het nieuwe systeem.”

Kijk het item van Radar hieronder terug.

Krimpflatie: Radar heeft de allerergste gevallen op een rij gezet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.