Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 4 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

De schappen van de Albert Heijn zijn inmiddels pijnlijk leeg, maar er is hoop: acties tijdelijk opgeschort

Het begon een steeds pijnlijker aanzicht te worden: de lege schappen in de Albert Heijn. Dankzij de stakingen bij de distributiecentra zijn vooral de groente- en fruitschappen en de broodrekken akelig leeg en lopen mensen langer houdbare producten mis. Dat is hopelijk spoedig voorbij, want de acties zijn tijdelijk opgeschort. Albert Heijn en CNV en FNV gaan binnenkort weer met elkaar om de tafel over een nieuwe cao voor distributiemedewerkers.

De partijen gaan maandag waarschijnlijk weer met elkaar in gesprek. De nieuwe gespreksronde, die volgens de bonden op initiatief van het supermarktconcern plaatsvindt, is voor CNV en FNV voldoende reden de stakingen tijdelijk op te schorten. De distributiemedewerkers waren sinds vorige week zondag aan het staken.

Medewerkers van distributiecentra van Albert Heijn staken omdat ze hogere lonen willen om de hoge inflatie te compenseren. De supermarkt zou volgens bonden veel te weinig loonsverhoging bieden. Daarnaast zijn ze boos dat de winkelketen voor nieuwe medewerkers een verslechtering van bijvoorbeeld de zondagstoeslag voorstelt.

Albert Heijn wil 10 procent loonsverhoging betalen

CNV-bestuurder Roel van Riezen schrijft Albert Heijn in de uitnodiging bereid te zijn 10 procent loonsverhoging te betalen én alle voorgestelde verslechteringen van tafel te halen. „Dat is voor ons voldoende reden de mensen op te roepen vanochtend weer aan het werk te gaan.”

De handreiking voor een nieuw gesprek kwam gisteravond. „Dankzij de druk van alle stakers was Albert Heijn uiteindelijk bereid onze eisen om weer aan tafel te komen in te willigen”, zegt Van Riezen. „Ik verwacht dat we er wat de overige punten betreft straks snel uit zijn.”

De supermarktketen liet dinsdag al weten bereid te zijn tien procent extra loon te betalen, maar dat was voor CNV en FNV niet genoeg. Ze wilden ook de verslechteringen voor nieuwe medewerkers schrappen en dat is nu gebeurd, aldus de bonden. Dat betekent volgens FNV dat nieuwe medewerkers bijvoorbeeld recht hebben op 100 procent toeslag voor werken op zondag en dat ze gebruik kunnen maken van de regeling om vervroegd uit dienst te treden.

Ook verbeteringen voor uitzendkrachten

Vooral op uitzendkrachten zou Albert Heijn de druk flink hebben opgevoerd om weer aan de slag te gaan. Zij zouden volgens de bonden te horen krijgen dat ze alleen nog maar de vervelendste taken mogen doen, of een slechter werkrooster krijgen als ze niet aan de slag gaan. Sommige uitzendmedewerkers zouden naar verluidt bij het tekenen van hun arbeidscontract ook moeten beloven niet lid te worden van een vakbond.

Ook voor hen zijn er verbeteringen in het vooruitzicht. Zo worden hun roosters straks twee weken van tevoren vastgesteld. Shefania Sewbaks, bestuurder FNV Handel: „De medewerkers van Albert Heijn hebben laten zien hoe belangrijk en onmisbaar ze zijn. Het is voor ons enorm belangrijk dat zij gewaardeerd worden voor hun harde werk. Of ze nu in vaste dienst zijn of er als uitzendkracht werken.”

Albert Heijn bevestigt een verbeterd bod op tafel te hebben gelegd en dat dat de inzet vormt voor nieuw overleg met FNV en CNV. Het bedrijf is blij dat de vakbonden hun acties tijdelijk hebben opgeschort. „We gaan nu samen met alle collega’s aan de slag om onze winkels weer goed te bevoorraden zodat al onze klanten weer hun boodschappen bij ons kunnen doen zoals ze dat gewend zijn”, laat de supermarktketen weten.

Dilemma: ‘Mijn zoontje wil een Huggy Wuggy traktatie uitdelen voor zijn verjaardag, moet ik daarin meegaan?’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.