Iza de Bruin
Iza de Bruin Binnenland 4 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Kabinet zit FvD dwars door mogelijk strengere regels privéschool in te voeren

Nieuwe privéscholen moeten binnenkort aan dezelfde regels voldoen als bij de oprichting van scholen die met publiek geld bekostigd worden. Onderwijsminister Dennis Wiersma wil een wetsvoorstel om dit te regelen volgend jaar naar de Tweede Kamer sturen, zegt hij in een brief aan de Kamer.

Dit heeft mogelijk slechte gevolgen voor de privéscholen die Forum van Democratie aan het oprichten is.

‘Privéscholen onverantwoord richting leerlingen’

Wiersma had al eerder aangegeven te willen kijken naar de regels voor het starten van een particuliere school, „omdat het van belang is om ook bij deze scholen te kunnen ingrijpen als sprake is van zorgelijke signalen”. De regels voor het oprichten van een publieke school, zijn in 2020 aangescherpt. De lat om een school te stichten is daarmee bewust hoger gelegd, aldus Wiersma. Het idee is om de regels voor privéscholen hiermee in lijn te brengen.

Nu hoeft een particuliere school pas vier weken nadat de lessen zijn begonnen te melden dat de school is opgericht. Dat noemt de bewindsman „oneerlijk en soms onverantwoord richting leerlingen”. Straks wordt verplicht oprichting dus meteen te melden. „Ook wil ik dat de inspectie al eerder bekijkt of aan de wettelijke vereisten wordt voldaan”, aldus Wiersma.

Geen voortgang

Privéscholen zijn in trek en er worden steeds meer opgericht. Zo heeft Forum voor Democratie de Renaissanceschool in Almere. Volgens de plannen van de rechtse partij blijft het daar niet bij. Op de planning staat dat er ook in Apeldoorn, Den Haag, Hoogeveen en Tilburg Renaissancescholen geopend moeten worden.

Erg mee zit het niet, zo schreef Omroep Brabant gisteren nog dat er geen voortgang was voor de school in Tilburg. „De kans dat er een Forum voor Democratie-school in Tilburg komt lijkt kleiner dan ooit. De instanties die zich hiermee bezighouden laten weten dat er niks bekend is over een nieuw op te richten basisschool. Forum voor Democratie verstuurt al maanden geen nieuwsbrieven meer aan geïnteresseerden”, aldus de omroep.

Opvoedvraag: ‘Mijn dochter (14) heeft een fout vriendje, wat kan ik doen?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.