Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 25 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit is het beste moment om vandaag naar de zonsverduistering te kijken

Vandaag vindt er een gedeeltelijke zonsverduistering plaats, waardoor er een spreekwoordelijk hapje uit de zon genomen. De kans is volgens Weeronline „behoorlijk groot” dat de weersomstandigheden in ons land rond het middaguur vrij gunstig zijn om de zonsverduistering te zien.

Het blijft vandaag namelijk op de meeste plekken droog, met uitzondering van wat regen in het noorden en westen, aldus de weersite. Hoewel er lage wolkenvelden en hogere wolkensluiers zijn, klaart het ook zeker regelmatig op. Daardoor is er kans dat de deels verduisterde zon rond het middaguur enige tijd goed te zien is.

Zo kijk je naar een zonsverduistering

Maar wie de zonsverduistering wil zien, moet het natuurfenomeen absoluut niet met het blote oog bekijken. Dat kan namelijk permanente oogschade veroorzaken. De meeste mensen maken gebruik van een eclipsbril. Die houdt de meest schadelijke uv- en infraroodstraling tegen.

Maar er zijn ook andere manieren om van de zonsverduistering te genieten, bijvoorbeeld als je niet zo’n eclipsbril hebt. In dat geval adviseert weerman Donny de Koning van Weeronline om het zonlicht te projecteren op een vlakke ondergrond. „Gebruik bijvoorbeeld een vergiet of perforeer een aantal gaatjes in een A4’tje en laat de zon door de gaatjes heen schijnen. In de projectie op het oppervlak zie je dan dat er een hapje uit de zon is genomen.”

In andere landen is de zon meer verduisterd

In andere landen is de zon vandaag nog meer verduisterd. Zo zien Russen om dezelfde tijd dat de grootste hap uit de zon wordt genomen. Daar bedekt de maan op het hoogtepunt 82 procent van het zonoppervlak.

De laatste keer dat er in Nederland een gedeeltelijke zonsverduistering plaatsvond, was vorig jaar en dat leverde spectaculaire foto’s en video’s op. De laatste keer dat er voor 2021 een gedeeltelijke zonsverduistering plaatsvond, was in 2015.

In 2026 staat er bijna een volledige zonsverduistering in Nederland op het programma. Op 12 augustus van dat jaar zal de zon in ons land tot 90 procent bedekt zijn. In delen van Noord-Spanje en IJsland verduistert de maan de zon volgens Weeronline zelfs even helemaal.

Zonsverduistering: zo kijk je naar dit bijzondere fenomeen

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.