Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 20 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Veel reacties op mogelijk weigeren complotdenker Icke, man achter reptielentheorie van Baudet

De gemeente Amsterdam noemt de mogelijke komst van de Britse complotdenker David Icke naar een demonstratie op de Dam „zeer ongewenst”. Gevraagd is of de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) wil onderzoeken of hem toegang tot het land kan worden geweigerd. De zaak levert veel reacties op.

Icke staat aangemeld als een van de hoofdsprekers tijdens de demonstratie van Samen voor Nederland op de Dam op 6 november. De IND meldde gisteravond in Nieuwsuur het verzoek van de gemeente „serieus” te nemen. Het onderzoeken of het mogelijk is David Icke te weigeren wordt daadwerkelijk gestart.

Weigeren Icke gaat om monument op de Dam

De Amsterdamse driehoek oordeelt dat de waardigheid van het monument op de Dam in het geding is, mocht hij daar spreken. Dit vanwege de maatschappelijke onrust waartoe zijn eventuele komst zou leiden, aldus de gemeente. De driehoek bestaat uit burgemeester Femke Halsema, de politie en justitie.

Amsterdam laat weten dat de driehoek „een zwaar beroep” doet op de organisatie van de demonstratie om de uitnodiging aan Icke in te trekken. Wat de gemeente betreft kan wel worden uitgeweken naar een andere plek in de stad. Volgens Amsterdam heeft Icke in het verleden antisemitische uitspraken gedaan die „onacceptabel en diep kwetsend” zijn.

Thierry Baudet haalde het nieuws deze week met een interview, waarin hij beweerde dat we worden geregeerd door ‘een groep samenzwerende kwaadaardige reptielen’. Hij noemde David Icke niet, maar dat is wel de man achter de reptielentheorie: de wereld wordt volgens hem gecontroleerd door reptielen die vanuit het heelal op onze aarde neerstreken. Baudet kwam snel op zijn uitspraak terug en gaf aan dat hij „natuurlijk een metafoor gebruikte“.

‘Amsterdam mag zich niet met inhoud bemoeien’

De gemeente Amsterdam benadrukt dat de lokale overheid zich niet mag bemoeien met de inhoud van een demonstratie. Wel kan het OM, schrijft de gemeente in een verklaring, optreden als Icke zich tijdens zijn toespraak schuldig maakt aan strafbare feiten. „Een eventuele toespraak zal door de officier van justitie nauwlettend worden gevolgd om te beoordelen of er strafbare uitingen worden gedaan.” De driehoek houdt ook de openbare orde rond de demonstratie in de gaten en zal, „indien mogelijk en nodig, deze verplaatsen of anderszins optreden”.

Het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) liet eerder al weten te willen dat Icke wordt geweerd van de demonstratie in Amsterdam. Volgens het CIDI is Icke een antisemiet.

Veel reacties op mogelijk weren Icke

Op sociale media wordt veel gereageerd op het feit dat de man achter de reptielentheorie mogelijk niet op de Dam mag spreken. Sommige mensen vinden het zeer terecht. Veel reacties zijn boos van aard, al is daarmee niet te zeggen of dat ook betekent dat meer mensen vinden dat Icke bij het monument dat herinnert aan de Tweede Wereldoorlog moet spreken.

„Amsterdam vraagt IND te onderzoeken of complotdenker Icke geweigerd kan worden aan de grens. Goed zo, trots op mijn stadje”, laat ene Natascha bijvoorbeeld weten. „Oh, dus andersdenkenden moeten geweigerd worden?”, geeft Hein als reactie. Een man met een profielfoto van premier Mark Rutte: „David Icke heeft meer nuttigs te melden dan jij met je goedkope mening.”

Joost Niemöller, die zich presenteert als onafhankelijk journalist: „Dit land. Ze kunnen nog geen illegale immigrant weigeren. Maar Icke wel.” Waarop iemand zegt: „Icke, Icke Icke en de rest kan stikken.” Maaike: „Ze zijn blijkbaar behoorlijk bang voor David Icke. Dan is het tijd om je te verdiepen in wat ie te vertellen heeft.” Waarop een ander zegt: „Hij vertelt baarlijke nonsens. Niets om bang voor te zijn.”

Tragische ontknoping vermissingszaak: ‘Geen twijfel dat lichamen van Hebe en Sanne zijn’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.