Iza de Bruin
Iza de Bruin Binnenland 12 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

‘Gore slet’ en ‘vies meisje’: met deze kettingen vraagt Slachtofferhulp aandacht voor shame sexting

Het sturen van seksueel getinte berichten en foto’s (sexting) is soms onschuldig en voor jongeren tegenwoordig onderdeel van hun seksuele voorlichting, stelt Slachtofferhulp. Nu is er een minder onschuldige – eigenlijk gewoon schadelijke – vorm die steeds vaker terugkomt. Slachtofferhulp noemt het ‘shame sexting’: het zonder toestemming delen van die seksueel getinte beelden.

Daarom begint Slachtofferhulp Nederland met een campagne om jongeren die slachtoffer zijn van zogenoemde shame sexting te laten weten dat zij hulp kunnen krijgen.

5 procent slachtoffer van shame sexting

In 2020 gaf ruim 5 procent van de Nederlanders van 16 jaar of ouder aan slachtoffer te zijn geweest van online seksuele intimidatie. Deze groep heeft een grotere kans om mentale problemen zoals posttraumatische stressstoornis, depressie en suïcidale gedachten te ontwikkelen.

Psychosociaal expert bij Slachtofferhulp Jiska Dijk zegt dat shame sexting zorgt voor angst doordat jongeren dreiging en een gebrek aan controle ervaren. „Ze vragen zich af wie heeft de beelden gezien, wanneer duiken ze weer op? Dat is heel belastend. Ook zorgt het ongewenst delen van naaktbeelden voor schaamte en ze vragen zich af ‘wat zullen ze over me denken?'”

‘Hoer van de stad’, ‘gore slet’ en ‘vies meisje’

De belangrijkste boodschap voor de vaak jonge slachtoffers: draag de schaamte niet met je mee en vraag om hulp. Shame sexting is nooit jouw schuld, stelt de organisatie. Met de campagne willen ze slachtoffers en hun omgeving ervan bewust maken dat gevoelens van schuld en schaamte normaal zijn, maar niet terecht.

Ook willen ze dat bekend wordt dat er verschillende mogelijkheden zijn voor hulp en advies na online seksueel geweld. In de campagne, die bestaat uit posters en video’s, delen jonge slachtoffers hun verhaal. Op de posters en in de video’s dragen zij onder de jeugd populaire gepersonaliseerde naamkettingen, met daarop de ‘shaming namen’ in plaats van hun echte naam. De drie variaties zijn ‘hoer van de stad’, ‘gore slet’ en ‘vies meisje’.

Vorige week kwam Slachtofferhulp ook in het nieuws met het verzoek om de serie over Jeffrey Dahmer te verwijderen. „Ons doel is om slachtoffers te helpen om na een vreselijke gebeurtenis weer de regie te nemen over hun leven”, vertelde voorzitter Rosa Jansen. „Door een Netflix-serie als Dahmer wordt die regie ze weer uit handen geslagen.”

Minister wil opheldering Utrecht over statushouders die baan opzegden na het krijgen van een huis

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.