Commerciële redactie
Commerciële redactie Gesponsord 12 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Nu nog een huis als investering kopen, doen of niet?

Lange tijd was het de heilige graal als investering; vastgoed. Iedereen, van particulier tot bedrijven, leek pandjes te kopen. Dit was ook een logische keuze, want de hypotheekrente was laag en de huurprijzen die je vervolgens kon vragen waren heel hoog. Zelfs de rentes op verhuurhypotheken waren zeer gunstig. Daarnaast stegen de huizenprijzen ook nog eens flink door. Het was dus geen win-win situatie, maar daadwerkelijk een win-win-win.

Maar de tijden lijken toch te gaan veranderen. De huizenmarkt wordt iets wiebeliger en het kabinet neemt serieuze maatregelen om het effect van het ‘leegkopen’ van de markt door investeerders tegen te gaan. De vraag ontstaat dan ook; is het nog gunstig om vandaag de dag investeringsvastgoed te kopen?

Wacht niet te lang

Wie goed naar de huizenmarkt kijkt, ziet dat het aanbod al enigszins toeneemt. Dit is een signaal dat de oververhitte situatie van voorheen enigszins aan het afnemen is. De vraag is echter nog steeds hoog. Waar we wel al een groter effect zien, is op de investeringsmarkt. Beleggingsvastgoed is behoorlijk aan het dalen in prijs. Hiermee bedoelen we vastgoed wat reeds in verhuurde staat is en/of al een vergunning hiervoor heeft. De reden hiervoor is dat er diverse ontwikkelingen zijn op politiek niveau die ervoor zorgen dat het minder interessant wordt om te investeren in stenen.

Politieke invloed

Wat zijn zoal dan die plannen van het kabinet? Sommige plannen die reeds zijn aangekondigd zijn al zeker, andere nog niet. Zo is de overdrachtsbelasting bij het kopen van ene normaal huis 6 procent, bij een huis ter investering 8 procent en wordt dat vanaf 1 januari 2023 10,4 procent. Het lijkt een klein verschil, maar op het bedrag van een gemiddeld pand loopt dit al snel in de duizenden euro’s. Daarnaast heeft het kabinet plannen aangekondigd om rendement wat behaald wordt met de verhuur van een huis te gaan belasten. De plannen hiervoor zijn echter nog niet zeker. Daarnaast is het per gemeente verschillend of het nog toegestaan is om een pand te verhuren, al dan niet als studentenkamers.

Dus geen goed idee?

Maar of het écht geen goed idee is om nog te investeren in vastgoed? Dat betwijfelen wij sterk. Wij zien de komende jaren de huizenmarkt zeker niet in elkaar storten, simpelweg omdat de vraag hoog is en de bevolking groeit en het aanbod beperkt blijft. Daarnaast zijn de percentages die nu genoemd worden wat betaald moet worden over de huurinkomsten zodanig laag, dat we niet zien dat dit het verschil gaat maken. Die verhoging van de overdrachtsbelasting is wel een nadeel. Maar om dit te omzeilen is het slim om zo snel mogelijk de deal te sluiten. De hypotheekrente is momenteel namelijk hard aan het stijgen. De hypotheekrente heeft inmiddels het (hoge) niveau gehaald van bijna 9 jaar geleden. Houd hier rekening mee, en laat jezelf voldoende informeren voordat je ergens aan begint, bijvoorbeeld door Van Bruggen Adviesgroep.

Snel regelen dus?

Mocht jij besluiten dat je inderdaad een pand gaat kopen, dan is haast geboden. Gelukkig kun je tegenwoordig al snel en eenvoudig de overwaarde van je huis opnemen. Dat is de meest snelle en voordelige manier om jouw investering te bekostigen. Vraag een financieel adviseur om advies en hij kan je alle rekensommetje voorhouden wat betreft kosten en de te verwachten rendementen. Wanneer je gaat voor een onafhankelijk adviseur, zul je zien dat er zeker een goede deal komt wanneer je je overwaarde van je huis gaat opnemen.

Kortom, het is nog steeds gunstig om een huis als investering te kopen. Niet alleen op de korte termijn gaat dit je van extra inkomsten voorzien, ook op de lange termijn is vastgoed altijd een goede aankoop gebleken. Over termijnen van bijvoorbeeld 20 jaar zien wij altijd een forse stijging in waarde. Daarnaast is het ook nog eens een zeer betrouwbare investering. Wacht dus niet te lang en ga voor die stenen!

In samenwerking met Van Bruggen Adviesgroep