Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 26 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit verandert er vandaag omtrent het betalen van je energierekening

Er gaan vandaag nieuwe regels omtrent het betalen van de energierekening in. Deze komen uit de koker van energieminister Rob Jetten en moeten voorkomen dat Nederlanders worden afgesloten door hun energieleverancier. Wat verandert er nu eigenlijk precies?

Door de oorlog in Oekraïne zijn de energieprijzen door het dak gegaan, waardoor voor veel mensen financieel zwaar weer dreigt. Meer dan een miljoen huishoudens zouden in de knoop komen met hun financiën. Jetten beloofde eerder al dat niemand deze winter in de kou komt te staan.

Klanten worden ‘in principe’ niet afgesloten als ze energierekening niet betalen

Belangrijk wapenfeit van deze tijdelijke regeling is dat energiemaatschappijen nu niet één, maar drie betalingsherinneringen moeten versturen als mensen hun rekening niet betalen. Tussen deze herinneringen moet veertien dagen zitten.

Bovendien moeten energieleveranciers op verschillende manieren contact zoeken met de klanten die niet betalen. Ze moeten ze bijvoorbeeld niet alleen benaderen via mail, maar ook telefonisch. Het uitgangspunt is dat klanten tot april 2023 „in principe” niet worden afgesloten van energie als ze hun rekeningen niet betalen.

Voorwaarde is wel dat ze in contact blijven met de energieleverancier over een betalingsregeling. Eneco-baas As Tempelman zei vorige maand in Op1 dat dit voor hen een belangrijke voorwaarde is. Hij wilde niet zomaar beloven dat mensen niet worden afgesloten. „De mensen die echt hun stinkende best doen om hun energierekening te betalen, waarvoor we betalingsregelingen treffen, die we begeleiden naar de juiste schuldhulproute, die klanten gaan wij niet afsluiten. Die laten wij niet in de kou zitten deze winter.”

Als iemand tóch wordt afgesloten van energie, biedt de tijdelijke regeling nog een laatste strohalm. De energiebedrijven moeten dan contact opnemen met de gemeente. Die moet op haar beurt een laatste poging doen om te voorkomen dat de klant wordt afgesloten.

Kabinet nam al meerdere maatregelen om verlichting te bieden

Het kabinet heeft al meerdere maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat mensen hun rekeningen nog kunnen betalen. In november en december krijgen mensen een korting van 190 euro op de kosten van energie. Vanaf januari geldt een prijsplafond op de energierekening. Ook worden begin volgend jaar diverse koopkrachtmaatregelen van kracht. Jetten verwacht dat deze maatregelen pas in de loop van de winter effect gaan hebben. Daarom wil hij consumenten met deze regels alvast helpen.

Bijzonder verhaal in Op1: vrouw raakt bevriend met man die haar baby vermoordde en haar hand afhakte

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.