Iza de Bruin
Iza de Bruin Binnenland 27 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Leger des Heils biedt ‘gewone mens’ warme kamer aan wegens hoge energierekening

Als je aan het Leger des Heils denkt, link je dat waarschijnlijk aan daklozen die ergens willen overnachten. Het zou weleens kunnen gebeuren dat die ruimtes tegenwoordig ook gevuld worden door mensen die gewoon een dak boven hun hoofd hebben. Speciaal voor de mensen die financieel in de knoop zitten, opent de organisatie zogenaamde ‘warme kamers’.

Als je deze winter in de knel komt door de stijgende inflatie of je zorgen maakt over de hoge energierekening, kun je vanaf 1 november dus terecht bij het Leger des Heils. Vanaf gisteren veranderde er trouwens wel iets als het gaat om de regels rondom het betalen van je energierekening. Hier lees je hoe dat precies werkt.

Volgens Leger Des Heils juist nu nodig

Het Leger des Heils gaat ‘warme plekken’ aanbieden aan mensen die noodgedwongen de kachel uitlaten omdat ze anders de energierekening niet meer kunnen betalen. „Van de aangekondigde steunpakketten gaan veel mensen pas begin volgend jaar iets merken”, zegt de voorzitter van het Leger des Heils, Harm Slomp. „Daarom denken we dat het juist nu nodig is om onze deuren extra open te zetten. Zo hoeft niemand deze winter in de kou te zitten.” In de buurthuiskamers kunnen mensen volgens de organisatie werken, elkaar ontmoeten, huiswerk maken of spelletjes doen.

Een warme deken van kamers

Het Leger des Heils roept andere maatschappelijke organisaties en instanties op om ook een warme ruimte aan te bieden. Zo willen ze deze winter een deken van warme kamers over Nederland verspreiden. Sommige organisaties doen dat al, bijvoorbeeld een aantal kerken in onze hoofdstad. Ook meerdere bibliotheken hebben zich bij het initiatief aangesloten. „We hopen dat er op deze manier zoveel mogelijk verschillende warme kamers beschikbaar komen”, vertelt Slomp.

Op warmekamers.nl kan er gezocht worden naar een kamer in de buurt. Organisaties kunnen daar ook terecht om zich voor deze actie aan te melden. Vanwege de verruiming van de openingstijden is het Leger des Heils daarnaast ook op zoek naar vrijwilligers.

OM eist 200 uur taakstraf en één maand voorwaardelijk tegen Glennis Grace

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.