Iza de Bruin
Iza de Bruin Binnenland 26 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Floor Jansen heeft borstkanker: ‘Ik dacht dat ik gezond was’

Bij zangeres Floor Jansen is de diagnose borstkanker vastgesteld. Ze ondergaat morgen een operatie omdat er een tumor is gevonden. Er is gelukkig hoop, want haar prognose is namelijk ‘zeer goed’. Jansen schrijft dat ze haar fans de afgelopen jaren heeft meegenomen in alle hoogtepunten, maar nu ze slecht nieuws heeft, dat ze dat ook wil delen met de buitenwereld.

„Het leven komt in golven, met ups en downs”, begint de zangeres haar verhaal aan haar ruim 525.000 volgers op Instagram.

Floor Jansen behoudt haar borsten

„Het lijkt een niet-agressieve vorm van kanker te zijn, die waarschijnlijk ook niet is uitgezaaid”, schrijft de 41-jarige Jansen. De frontvrouw van Nightwish zal haar borst behouden en is na de operatie kankervrij, schrijft ze. Wel krijgt ze over drie maanden lokaal nog bestraling. „Na de operatie weten we of de positieve prognose standhoudt”, aldus Jansen, die flink geschrokken is van het nieuws.

De zangeres zegt opvallend genoeg dat haar Europese toer met Nightwish, die eind november van start gaat, vooralsnog gewoon doorgaat.

‘Ik dacht dat ik gezond was’

„Alles wat je belangrijk vond in het leven verandert binnen enkele minuten, door deze diagnose. Nu wil ik gewoon weer gezond zijn, mijn dochter zien opgroeien tot een vrouw; ik wil leven!”, roept de zangeres die in 2019 furore maakte met haar vertolking van Phantom of the Opera in Beste Zangers.

„En het engste aan deze diagnose is dat ik dacht dat ik gezond was. Ik voelde de kanker niet, ik wist niet dat het er was.” Ze kwam er naar eigen zeggen pas achter toen ze voor een standaardcontrole een mammografie liet maken. „Als ik daar niet heen was gegaan, zou de tumor onopgemerkt zijn gebleven. Over een jaar had dit veel groter kunnen worden.”

Juist daarom wil Jansen haar verhaal delen. „Een mammografie is levensreddend. Het is ongemakkelijk en je denkt misschien dat je niets hebt, maar ga! En voor de mannen die dit lezen: herinner je vrouw, vriendin, moeder, zus eraan om zich te laten controleren.”

Dit is waarom steeds minder mensen naar de markt gaan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.