Iza de Bruin
Iza de Bruin Binnenland 26 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Baudet vermoedt dat hij de winnaar is van NS Publieksprijs en uitreiking daarom is geschrapt

FvD-leider Thierry Baudet wil opheldering over waarom de NS Publieksprijs dit jaar niet wordt uitgereikt. Zijn boek Het Coronabedrog kon namelijk op een groot aantal stemmen rekenen. Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) heeft hier vandaag toe besloten omdat bij het stemmen „op grote schaal gemanipuleerd” is, maar daar neemt de politicus geen genoegen mee.

Volgens Baudet was er aanvankelijk sprake van vanwege fouten in het stemsysteem, maar zijn die inmiddels opgelost en had de prijs gewoon uitgereikt kunnen worden.

Baudet emotioneel

De verklaring die het CPDB geeft, is er dus niet eentje waar Baudet mee akkoord gaat. Hij vindt het „heel erg raar” dat de uitreiking niet doorgaat. Hij heeft ook uitgesproken dat hij vermoedt dat het CPNB niet wil dat zijn boek de prijs wint.

Afgelopen weekend lag de stemming al tijdelijk stil, nadat Kamerleden beweerden dat hun e-mailadres onvrijwillig werd gebruikt. De organisatie bouwde een extra verificatiestap in, maar dit mocht niet baten. „Het is onmogelijk geworden een eerlijk verloop van de stemming veilig te stellen”, liet het CPNB weten. Baudet is het daar niet mee eens en noemt het systeem nu „waterdicht”.

„Ze geven er helemaal geen uitleg bij, hoezo dan?”, zegt Baudet over de keuze de prijs te schrappen omdat de stemming niet eerlijk zou verlopen. „Het enige wat ik kan zeggen is: you better come with a very good story.”

‘Dit gaat om democratie’

Ook schrijfster Claudia de Breij vindt er wat van. Zij is van mening dat mensen die niet om kunnen gaan met vrije, eerlijke verkiezingen, daar misschien maar niet meer aan mee mogen doen. Dat laat De Breij in een korte reactie weten op het nieuws dat de NS Publieksprijs, waarvoor ze was genomineerd met het boek Amalia, niet meer wordt uitgereikt. „Laat je niet van de wijs brengen”, zegt de komiek. „Dit gaat over veel meer dan een wedstrijd: dit gaat om democratie.”

Naast Baudet en de Breij waren ook Susan Smit, Esther Verhoef, Suzanne Vermeer, Annejet van der Zijl en Michael Pilarczyk genomineerd. Ieder jaar kan er ook een vrije keuze worden ingevoerd.

Dit is waarom steeds minder mensen naar de markt gaan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Baudet vermoedt dat hij de winnaar is van NS Publieksprijs en uitreiking daarom is geschrapt
Sluiten