Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 5 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Het gaat hard met het aantal patiënten met corona in de ziekenhuizen

Ziekenhuizen krijgen het steeds drukker met mensen die corona onder de leden hebben. Ze behandelen momenteel 941 positief geteste mensen, het hoogste aantal sinds 28 juli.

In een week tijd steeg het aantal opgenomen mensen met corona met bijna 300. Maandag kwam een eerste hoge cijfer naar buiten, maar grote zorgen zijn er – bijvoorbeeld als het om het nemen van maatregelen gaat – niet.

Najaarsgolf en herhaalprik

De cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maken geen onderscheid tussen mensen die vanwege hun coronaklachten zijn opgenomen en mensen die andere gezondheidskwalen hadden en toevallig ook besmet bleken. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hanteert dat onderscheid wel en ziet daadwerkelijk meer opnames door corona. Het instituut zegt dat de najaarsgolf is begonnen, terwijl veel oudere mensen momenteel een zogeheten herhaalprik halen.

Grootste corona-toename ziekenhuizen sinds een half jaar

Vergeleken met gisteren steeg het aantal opgenomen patiënten met corona met 68. Dat is de grootste toename in een dag sinds 28 maart. Op zaterdagen, zondagen en feestdagen worden de cijfers niet bijgewerkt. De enige keren in de afgelopen maanden dat de bezetting meer toenam, was van een vrijdag op een maandag.

Doordat het aantal positieve tests stijgt, vooral onder ouderen, belanden steeds meer mensen vanwege corona in het ziekenhuis. In de afgelopen dag zijn 149 mensen nieuw opgenomen en de dag ervoor 150. Eind september waren er minder dan honderd nieuwe opnames in een dag tijd.

Tegenover de nieuwe opnames staan mensen die het ziekenhuis verlaten, door overlijden of doordat ze voldoende zijn opgeknapt. Daardoor is de instroom nooit helemaal gelijk aan de toename van het totale aantal opgenomen patiënten. Momenteel komen er bij de ingang meer patiënten met corona binnen dan er bij de uitgang bedden vrijkomen. Daardoor krijgen ziekenhuizen het steeds drukker.

Ambtenaren ontkrachten beschuldigingen richting Khadija Arib, maar hoe zit dat?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het gaat hard met het aantal patiënten met corona in de ziekenhuizen
Sluiten