Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 21 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

RIVM boos op podcastmakers om ‘onthullingen’ over Jaap van Dissel

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wil dat podcastmakers Yves Gijrath en Erik de Vlieger publiekelijk duidelijk maken dat hun beweringen over RIVM-directeur Jaap van Dissel niet kloppen. Dat zegt een woordvoerder van het RIVM tegen persbureau ANP, na berichtgeving in de Volkskrant.

Het podcastduo beweert sinds deze maand dat RIVM-directeur Jaap van Dissel in het geheim ruim 750.000 euro heeft ontvangen om de samenleving in de coronacrisis langer op slot te houden. Een ‘onthulling’ die volgens het RIVM niet waar is.

De podcastmakers hebben zelf ook geen bewijs voor hun beweringen, anders dan ‘van horen zeggen’. Toch haalde het de afgelopen weken het nieuws. Verschillende websites en ook Ongehoord Nederland brachten het ‘nieuws’ van een mogelijk ‘corrupte Jaap van Dissel’.

Volgens podcastmakers nam Jaap van Dissel privé geld aan

Volgens de podcastmakers zou Jaap van Dissel corrupt zijn, omdat hij in de coronatijd geld aan heeft genomen van Stichting Open Nederland. Dat is de stichting die ging over het afnemen van coronatests en het zogenoemde testen voor toegang.

Door het vermeende aannemen van het geld zou de samenleving langer gesloten zijn gebleven, is de suggestie die de podcastmakers wekken. De RIVM-woordvoerder benadrukt dat de twee deze beweringen „nooit als ‘betrouwbare’ informatie hadden mogen verspreiden”. Er bestaat „geen enkele grond voor de gedane valse beschuldigingen”.

Van Dissel lag eerder dit jaar ook onder vuur, toen omdat hij voor zijn werk soms zijn privémail gebruikte. Daar waren wél bewijzen voor en werd dan ook bevestigd door het RIVM.

Het gebruik van privé-accounts wordt sterk ontraden vanwege veiligheidsrisico’s. Daarbij worden ze vaak niet vrijgegeven na een verzoek op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Ook bestaat de kans dat deze werkgerelateerde berichten niet door de Kamer kunnen worden ingezien.

Veel aan te merken op ‘onthullingen’ over Jaap van Dissel

Het RIVM beraadt zich nog op vervolgstappen. Maar het weet nog niet welke vervolgstappen worden genomen, want dat hangt er ook vanaf of de twee podcastmakers Gijrath en De Vlieger weigeren de uitspraken te rectificeren.

Wel vindt de woordvoerder het „bijzonder kwalijk dat de makers van de podcast lasterlijke verzinsels hebben verspreid over Jaap van Dissel. Dat terwijl ze weten dat hij al geruime tijd het onderwerp is van ernstige, beschadigende, valse beschuldigingen. Dit heeft zoals bekend grote gevolgen gehad voor zijn veiligheid en privéleven.”

Volgens het RIVM hadden de podcastmakers eenvoudig vast kunnen stellen dat hun beweringen niet klopten. Ook hebben ze geen hoor en wederhoor toegepast. Zo zou het RIVM pas afgelopen vrijdag van een advocaat namens hen vragen hebben ontvangen. „Veel te laat”, aldus de woordvoerder, want daarvoor hadden de twee hun ‘onthullingen’ al even verspreid.

RIVM trekt grens bij ‘ranzig prutswerk’

De podcast die Gijrath en De Vlieger maakten, leverde eerder al veel kritiek op. Zo noemde journalist en oprichter van Follow the Money Eric Smit het op Twitter „ranzig prutswerk”. Zijn platform vroeg of het podcastduo bewijs had voor de beweringen, maar die kwamen niet.

Het RIVM had eerder al contact opgenomen met de podcastmakers om ze de gelegenheid te geven om te rectificeren. „Als publiek persoon moet je natuurlijk tegen een stootje kunnen, we gaan dus ook niet op alles reageren”, laat de woordvoerder weten. „We vinden alleen dat we hier de grens moeten trekken.”

Podcastmakers trekken keutel in: ‘Weten het niet 100 procent zeker’

Gijrath en De Vlieger hebben gisteravond nog een podcast gepubliceerd, waarmee ze reageren op de kritiek. Daarin reageren ze nogal opvallend. Ze zeggen dat ze Van Dissel niet beschuldigd hebben en nooit corrupt hebben genoemd.

Bovendien zeggen ze dat ze een disclaimer hadden ingebouwd toen ze het verhaal naar buiten brachten. Zo stelden ze destijds dat ze 99 procent zeker wisten dat Van Dissel privé een betaling had ontvangen. „Echter, luisteraars, niet 100 procent. Daarom houden we toch een slag om de arm.”

Inzet nucleaire wapens door Rusland lijkt dichterbij dan ooit, dit is waarom: ‘Geen bluf’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.