Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 17 sep 2022
Leestijd: 1 minuut

‘Mocro-maffia heeft het gemunt op Amalia en Rutte’: beveiliging flink opgeschroefd

Er zijn grote zorgen over de veiligheid van prinses Amalia en minister-president Mark Rutte, na nieuwe signalen dat kopstukken van de Mocro-maffia het op een van hen zouden hebben voorzien. De beveiligingsmaatregelen rondom de twee zijn aanzienlijk aangescherpt en Amalia woont voorlopig niet in haar studentenhuis in Amsterdam.

Het nieuws komt nog geen twee weken nadat de 18-jarige prinses Amalia haar studie Politics, Psychology, Law and Economics aan de Amsterdamse universiteit startte en op kamers ging. De politie en het Openbaar Ministerie maken zich volgens De Telegraaf grote zorgen. Er zou rekening worden gehouden met een poging tot ontvoering of zelfs een aanslag.

Zorgen over contact tussen Ridouan Taghi en Mohammed B.

Ook maakt justitie zich zorgen over innige contacten tussen Ridouan Taghi en Mohammed B., die een levenslange gevangenisstraf uitzit vanwege de moord op Theo van Gogh in 2004. De twee zaten bij elkaar in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, waar ze contact konden hebben tijdens het eten of sporten.

Inmiddels is B. overgeplaatst naar de terrorisme-afdeling van gevangenis De Schie in Rotterdam omdat het contact volgens justitie te innig was, maar sindsdien zouden de twee elkaar brieven sturen met Koranverzen. Volgens justitie is het mogelijk dat er gecodeerde boodschappen in die brieven verwerkt zitten.

Kamerlid eist ingrijpen van minister

Kamerlid Ulysse Ellian (VVD) maakt zich ook zorgen over de veiligheid van Amalia en Rutte eist onmiddellijk ingrijpen van de minister. Op Twitter schrijft hij: „Mohammed B. en Ridouan Taghi die vanuit de gevangenis brieven schrijven aan elkaar. Brieven waarvan de inhoud en intentie haast niet te duiden is. Laat het tot je doordringen. Dit is zo gevaarlijk dat hier direct een einde gemaakt aan moet worden.”

Studenten gunnen Amalia ook na rel Amsterdam een ervaring in een corps

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.