Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 31 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Let op: door sneeuw wordt het glad, maar hoe bijzonder is sneeuw in deze tijd eigenlijk?

Het KNMI heeft vanaf de middag en avond code geel afgegeven voor bijna heel Nederland vanwege kans op gladheid door… sneeuw. Na de heerlijke zon van vorige week volgen nu plotseling winterse buien. De waarschuwingscode blijft vooralsnog van kracht tot aan morgenmiddag.

Het is eind maart en er is sneeuw op komst. Een flink pak ook – vooral morgen – meldde Metro gisteren al.

Weerinstituut KNMI meldt dat het vandaag vanuit het noordwesten begint te regenen en dat de neerslag zich over heel het land uitbreidt. De regen gaat daarna over in natte sneeuw. „Later in de middag en in de avond blijft de sneeuw op steeds meer plaatsen liggen met lokale gladheid tot gevolg”, aldus het KNMI.

Laag sneeuw van enkele centimeters blijft liggen

Ook in de nacht naar morgen valt er sneeuw het in een groot deel van het land en op sommige plekken kan een laagje van enkele centimeters blijven liggen. De gladheid zal morgenmiddag weer verdwijnen. Thuiswerken zullen velen weer even een goed idee vinden.

Rijkswaterstaat staat nog altijd stand-by om de weg op te gaan om te strooien. Het gladheidseizoen loopt officieel tot 1 mei, laat de organisatie weten. Vanmorgen was het door het winterse weer overigens al raak. Het zorgde voor drukte op de wegen. Om 8.00 uur stond er op de A- en N-wegen in totaal 628 kilometer file, aldus een woordvoerder van de ANWB. „Het is een stevige ochtendspits.”

April start nat, later zonniger

En na de sneeuw? „April start met een winters tintje”, laat weerdienst Weeronline weten. „Het is de eerste dagen koud en grijs met vorst in de nachten en op 1 april een regionaal wit landschap!” In de nachten kan het een paar graden vriezen. Fruitbloesem kan hierdoor beschadigd raken. Na de koude start volgt een natte periode, zo is de verwachting, waarin het ook fris blijft. Halverwege de maand warmt het mogelijk op en voor de tweede helft van april zijn er goede kansen op aangenaam lenteweer.

Terug naar de sneeuw. Weeronline liet vanmorgen vroeg weten dat het regionaal al glad is en het oppassen geblazen is.

Hoe vreemd is sneeuw in april?

Sneeuw en april horen niet bij elkaar, zul je denken. In deze maand hoor je voor het eerst in je t-shirtje naar buiten te gaan (hoewel dat vorige week onverwacht als even kon, maar ja, 2022…). Weeronline meldt echter dat april en sneeuw ‘onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn’. „Niet voor niets luidt het spreekwoord: ‘april doet wat ‘ie wil’. In april komen soms meerdere seizoenen in één week voorbij”, zocht de weerdienst uit. „Zomerse warmte, storm alsof het herfst is, een winters landschap door sneeuw en lekkere lentetemperaturen. Sneeuw hoort dus bij april en dat kan soms een flink pak zijn!

Zo viel op 11 april 1978 in het Zeeuwse Renesse maar liefst 20 centimeter sneeuw en werd die dag in Friesland 18 centimeter gemeten. En wat te denken van 6 april 1970. Maar liefst 15 uur lang sneeuwde het toen in Groningen en dat leverde ongeveer 5 centimeter op. Vrij recent, op 26 april 2016, lag in Overijssel en Drenthe lokaal een sneeuwlaag van 3 centimeter. Vroege kampeerders stonden in de sneeuw op de camping.

WhatsApp kondigt grote verbeteringen voor spraakberichten aan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.