Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 26 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Nederlandse raketten naar Oekraïne en ‘andere wapens zijn onderweg’

Nederland gaat zo snel mogelijk tweehonderd luchtdoelraketten leveren aan Oekraïne. Wanneer ze precies geleverd worden, is nog niet bekend. Andere wapens zijn onderweg, maar er zijn problemen met de operatie.

Dat schrijven ministers Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) in een brief aan de Tweede Kamer.

Oekraïne had Nederland verzocht om meer wapens te leveren dan al was toegezegd. De ministers schrijven dat hiervoor een „zorgvuldige, maar gezien de uitzonderlijke omstandigheden verkorte, toetsing aan de wapenexport-criteria” heeft plaatsgevonden. Het gaat om zogeheten Stinger-raketten. Die kunnen vliegtuigen en helikopters raken tot een afstand van ongeveer 5 kilometer.

Logistieke uitdagingen op weg naar Oekraïne

Vorige week vrijdag stemde het kabinet al in met het leveren van scherpschuttersgeweren met bijbehorende munitie, wapenlocatieradars, gevechtsveldbewakingsradars en metaaldetectoren. En ook draadgeleide detectierobots om zeemijnen op te sporen. Verder gaat het om gevechtshelmen en scherfvesten.

De wapens en radarapparatuur die Nederland aan Oekraïne gaat leveren zijn onderweg. Nederland kampt echter met „logistieke uitdagingen”, schrijven de ministers. Defensie zet zich in om de rest van de spullen „zo snel mogelijk” te leveren.  Dat zei minister Kajsa Ollongren van Defensie bij het televisieprogramma Jinek. „Op dit moment is het transport onderweg.”

De levering liep vertraging op door de massale invasie van Rusland in Oekraïne. „We hadden een ander logistiek plan, maar door de aanval van de Russen moest dat anders”, aldus de bewindsvrouw.

Om nog meer hulp gevraagd

Tijdens een telefonisch gesprek met premier Mark Rutte heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski gisteren om nog meer militaire hulp gevraagd. Defensie heeft deze dag al naar het verzoek gekeken, zei Ollongren. „Daar gaan we ons uiterste best voor doen om te helpen.”

Nederland bekijkt ook op welke manier humanitaire en financiële hulp kan worden gegeven aan de regering van president Zelenski. Daarover moet de komende dagen meer duidelijkheid komen. In Nederland zijn buiten de overheid om ook hulpacties op gang gekomen. Zo heeft Stichting Vluchteling giro 999 voor ‘de humanitaire noodsituatie in Oekraïne’ geopend. Het Rode Kruis opende gironummer 5125 voor hulp in Oekraïne en de omliggende landen.

Kiev heeft het zwaar: harde gevechten met Rusland in hoofdstad Oekraïne

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nederlandse raketten naar Oekraïne en ‘andere wapens zijn onderweg’
Sluiten