Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 23 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Gijzelnemer Apple Store droeg explosieven en reed in AH-bezorgbus

De 27-jarige Amsterdammer die gisteravond meerdere mensen gijzelde in de Apple Store op het Leidseplein, had toch explosieven op zijn lichaam. Die stonden echter niet op scherp. Ook blijkt dat de verdachte in een bezorgbus van Albert Heijn reed.

Wat voor soort explosieven de man droeg in een soort bomvest, wordt nog onderzocht. Toen de gijzelnemer eenmaal naar buiten kwam, werd hij op straat aangereden door de politie. Vervolgens onderzocht een robot hem op explosieven voordat medisch personeel hem zorg kon verlenen. Daarna is hij zeer ernstig gewond naar het ziekenhuis gebracht, waar hij op dit moment onder bewaking ligt.

Tijdens de gijzeling stond urenlang een bezorgbus van AH met knipperlichten aan voor de ingang van de Apple Store. Volgens RTL Nieuws en De Telegraaf, die beide meerdere bronnen noemen, werkte de verdachte als AH-bezorger. De politie Amsterdam kan dit niet bevestigen.

Albert Heijn wil niet zeggen of de verdachte mogelijk een bezorger was van de supermarktketen. „We zijn erg geschrokken, maar de politie heeft de zaak in onderzoek en we hebben afgesproken geen inhoudelijke mededeling te doen”, zegt een woordvoerster.

Nazorgbus van Slachtofferhulp Nederland

Ook de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft zich uitgelaten over de situatie. „De gewelddadige gijzeling gisteren op het Leidseplein laat geen Amsterdammer onberoerd”, schrijft Halsema op Instagram. „Mijn gedachten zijn bij de gijzelaar, die zo ongelooflijk dapper zijn bevrijding forceerde en bij de mensen die uren, met doodsangst, waren opgesloten in een kast. Namens alle Amsterdammers bedank ik onze politie en de Dienst Speciale Interventies: professioneel en heldhaftig.”

Halsema spreekt ook haar waardering uit „voor alle Amsterdammers en de media die zich hielden aan het verzoek van de politie om terughoudend te zijn met het delen van beelden”. Ze wijst op de ‘nazorgbus’ van Slachtofferhulp Nederland. Deze staat momenteel nog op het Leidseplein. Iedereen met vragen over de gijzeling of behoefte aan nazorg kan er vandaag nog tot 20.00 uur terecht.

RTL Boulevard blijft voorlopig weg van Leidseplein: ‘Dreiging nog niet verminderd’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Gijzelnemer Apple Store droeg explosieven en reed in AH-bezorgbus
Sluiten