Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 26 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Corona is twee jaar in Nederland, ‘mutaties zullen nog wel even doorgaan’

Corona is morgen precies twee jaar in Nederland. Het coronavirus dat op 27 februari 2020 voor het eerst werd aangetroffen, zal nog wel even blijven muteren. Want dat doet dit soort virussen nu eenmaal, zeggen deskundigen vandaag.

Los van corona kunnen ook nog heel andere virussen de kop op steken, zegt de Groningse viroloog Bert Niesters. „Dat gaat altijd door. Je moet ermee leren leven.”

Precies twee jaar geleden werd de eerste besmetting met SARS-CoV-2 in Nederland bekend. Een man uit het Brabantse Loon op Zand werd opgenomen in het ziekenhuis in Tilburg. Later bleek dat andere mensen in ons land het virus al eerder hadden opgelopen. Ongezien verspreidde het zich, onder meer tijdens carnavalsvieringen in het zuiden van het land. Bruno Bruins, destijds minister van Medische Zorg, las de boodschap over corona in Nederland voor vanaf een briefje dat hij live op tv in zijn handen geschoven kreeg. Daar vond ‘men’ overigens meteen al iets van.

https://twitter.com/jeroen_datbenik/status/1233508266296082433

Veel mensen kregen corona, mutaties volgden

Meer dan 6 miljoen positieve coronatesten volgden. In de loop van de pandemie volgden de varianten elkaar op, waarbij de meer besmettelijke types steeds de overhand kregen. In eerste instantie werden de varianten nog vernoemd naar de landen waar ze voor het eerst werden aangetroffen. Later stapte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over op Griekse letters. Vooral de deltavariant werd al snel berucht: die was besmettelijker dan de eerdere types én maakte veel mensen erg ziek.

Groot was de opluchting dan ook toen duidelijk werd dat de omikronvariant die volgde op delta een stuk milder was. Het valt volgens kenners echter niet te garanderen dat een volgende variant ook relatief meevalt.

Nieuwe mutaties corona: ‘Koffiedik kijken’

Of een volgende variant ons opnieuw het leven zo zuur zal maken als delta „is echt koffiedik kijken”, zegt Niesters. Ook viroloog Ab Osterhaus durft niet exact te voorspellen hoe dit coronavirus zich verder zal ontwikkelen. „Over het algemeen is het wel zo dat als virussen sneller rondgaan, ze meer in de bovenste luchtwegen zitten dan in de longen”, legt hij uit. Daarop zijn echter ook weer uitzonderingen mogelijk, want sommige virussen zitten zowel in de longen als in de bovenste luchtwegen.

Corona zou zich uiteindelijk kunnen ontwikkelen tot een winterverkoudheidsvirus, zegt Osterhaus. Ook dat soort virussen kan in ernst variëren. Minder gunstige scenario’s zijn volgens hem echter ook denkbaar.

Ook griepvirus verandert, van mild tot agressief

Niesters blijft het belangrijk vinden om wereldwijd zoveel mogelijk mensen tegen corona te vaccineren. Ook raadt hij aan om ouderen en kwetsbaren nog steeds uit de wind te houden. „Maar dat doen ze zelf al, geloof ik”.

Nieuwe varianten zullen blijven komen en gaan. Het opduiken van een volgend subtype is geen reden „om meteen dramatisch te gaan doen”, vindt Niesters. Hij wijst erop dat ook influenza, het griepvirus, steeds weer verandert en soms agressief is, dan weer mild. „Het ene jaar heb je duizend doden, het andere acht- of negenduizend.”

Intussen zijn we door de pandemie wel flink wijzer geworden, zegt de Groningse viruskenner. „Doordat de hele wereld nu onderzoek doet naar dit coronavirus, leren we ook heel veel over andere coronavirussen.”

Het Metro-panel over de stelling: ‘Het is onverantwoord om carnaval te gaan vieren’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.