Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 14 jan 2022

Meer jongeren pleegden zelfmoord tijdens lockdowns: ‘Maatregelen mogelijk van invloed’

Tijdens de lockdowns hebben meer jongeren (onder de dertig jaar) zelfmoord gepleegd. Het aantal zelfdodingen onder die groep lag vorig jaar 15 procent hoger dan in eerdere jaren. De toename vond vooral plaats onder mannen tussen de 20 en 30 jaar, meldt de Commissie Actuele Nederlandse Suïcideregistratie (CANS) vandaag. Volgens de commissie is het mogelijk dat de coronamaatrdegelen van invloed zijn geweest op de toename.

In zijn totaliteit registreerde de commissie vorig jaar niet meer suïcides. In januari, februari en december vorig jaar lag het aantal jongeren tot 30 jaar dat door zelfdoding stierf echter hoger dan in eerdere jaren. Gemiddeld overlijden iets meer dan twintig jongeren tot 30 jaar elke maand in Nederland door zelfdoding. Maar toen de lockdown in Nederland gold, vorig jaar, lag dit aantal boven de dertig. Dat was in januari, februari en december 2021. „Dit is een zorgwekkende en verdrietige constatering. Iedere suïcide gaat gepaard met ongekend veel leed.”

Toename zelfmoord tijdens lockdowns

Commissievoorzitter en hoofdonderzoeker bij Stichting 113 Zelfmoordpreventie Renske Gilissen zegt dat de precieze oorzaak van elke individuele zelfdoding nog niet bekend is. „Er is zelden één oorzaak voor een suïcide, er is vaak sprake van een opeenstapeling van meerdere factoren.”

Volgens Gilissen is het niet zeker, maar wel mogelijk dat de coronamaatregelen van invloed zijn geweest op de toename. „Contact met leeftijdsgenoten, toekomstperspectief, de wereld ontdekken, vriendschappen vormen is heel belangrijk in deze levensfase. Veel maatregelen hebben direct invloed op deze domeinen.”

Invloed op jongeren

Metro‘s Meike schreef onlangs al over haar eigen ervaringen met de lockdowns, en hoe de jongeren om haar heen ermee omgaan. Begin november bleek immers al dat de lockdowns en overige maatregelen veel effect hebben op jongeren. Ze hebben last van psychische klachten, bleek uit een gezamenlijk onderzoek van het Trimbos-instituut, het RIVM en GGD GHOR Nederland.

„Elke keer dat de maatregelen weer worden teruggeroepen, dat we wéér terug bij af zijn, denk ik: dit moet nu even”, schrijft ze. „Dan zijn we er dadelijk van af. Maar toen de coronacrisis begon was ik negentien. Over een half jaar word ik tweeëntwintig en ik heb ondertussen het nare gevoel alsof deze belangrijke jaren nu veel te snel aan me voorbij gaan.”

Denk je aan zelfmoord? Praat erover. Bel 0800-0113 of chat via 113.nl.

Beau-kijkers ‘genieten’ van intieme Vrienden van Amstel, maar er klinkt ook kritiek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Meer jongeren pleegden zelfmoord tijdens lockdowns: ‘Maatregelen mogelijk van invloed’
Sluiten