Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 25 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Hiddema wil optreden tegen oorlogs-vergelijkingen Forum voor Democratie

Eerste Kamerlid Theo Hiddema van Forum voor Democratie stoort zich naar eigen zeggen steeds meer aan zijn eigen partijgenoten die de Tweede Wereldoorlog gebruiken om een punt te maken. „Dit zijn randverschijnselen waar ik tegen op wil treden.”

Dat liet hij op eerste kerstdag weten naar aanleiding van een tweet en Instagram-post van de jongerentak van de partij, JFVD. Daarin wenste de jongerenorganisatie mensen een „fijn joelfeest en een zalige kerst”, verwijzend naar het oude Germaanse midwinterfeest dat ook in nazi-Duitsland een belangrijke rol speelde.

Hiddema wijst op Westerbork

„Jullie ook alles wat zalig is! Waar vieren jullie trouwens het Joelfeest? De laatste officiële vieringen werden gehouden in kamp Westerbork”, antwoordde Hiddema zaterdag op het bericht van de FVD-jongeren. „Daar moesten de Joden de tafels bedienen”, zegt de senator in een toelichting. „Dit wordt er met de haren bijgesleept. Het is een heel zalvend bericht. Fijne kerst, fijn joelfeest, we moeten samen lief voor elkaar zijn. Het is hypocriete bullshit. Dit is een provocatie.”

Hiddema zegt dat hij ook „in de hoogste regionen” van zijn partij heeft laten weten dat hij niet gediend is van de verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog van zijn partij. Zo brengt FVD-leider Thierry Baudet de coronamaatregelen geregeld in verband met de Jodenvervolging in de jaren dertig en veertig. Ook de tweet waarvoor Baudet zich deze maand moest verantwoorden voor de rechter noemt Hiddema weerzinwekkend. Daarin plaatste de partijleider een foto van een kind met een Jodenster dat wachtte op deportatie naast een foto van een kind dat kennelijk als gevolg van coronamaatregelen niet bij Sinterklaas in de buurt kon komen.

Blijft toch aan bij Forum voor Democratie

Volgens Hiddema heeft hij geregeld laten weten dat hij niet gediend is van dit soort vergelijkingen en er niet mee geassocieerd wil worden. Hij noemt het „hoog tijd dat degene die de propaganda bedient, weet dat dit niet ongezien blijft”. Hij zegt dat dit soort voorvallen hem ook in zijn werk als advocaat in de weg zit. „Ik wil niet steeds voor de voeten worden gelopen met de vraag ‘Hoe is het met jóúw hersenbagage gesteld?’ Er moet iemand zijn die zegt: jongens, dit moet niet.”

Hoewel het Eerste Kamerlid zich opwindt over de vergelijkingen, zegt hij het geen reden te vinden om de partij te verlaten. FVD heeft volgens hem buiten corona en de Tweede Wereldoorlog een „wonderschoon programma”, en zou openstaan voor kritiek van binnenuit.

„Joel heeft niets met de Tweede Wereldoorlog te maken – juist Hiddema maakt de vergelijking met WO2″, laat Forum voor Democratie overigens desgevraagd weten. De partij stelt dat het feest in Nederland wel gevierd wordt als onderdeel van de kersttraditie. Kerstbomen en maretakken komen volgens de partij van het Germaanse feest. „Het feit dat een onschuldig kerstplaatje in deze sfeer wordt getrokken, toont de obsessie van de media met FVD aan.”

Kersttoespraak Willem-Alexander: ‘We zijn vrij om te denken en geloven wat we willen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hiddema wil optreden tegen oorlogs-vergelijkingen Forum voor Democratie
Sluiten