Meike van Zandvoort
Meike van Zandvoort Binnenland 8 okt 2021

Kaag wil strafzaak over haar doodsbedreiging zelf bijwonen

Sigrid Kaag, partijleider van D66, wil dinsdag hoogstpersoonlijk een strafzaak bij de politierechter in Den Haag bijwonen. Daar staat een man terecht die ervan wordt verdacht haar met de dood te hebben bedreigd.

Tijdens de zitting wil Kaag gebruikmaken van haar spreekrecht, iets dat maar weinig politici die slachtoffer van doodsbedreigingen zijn, doen.

Sigrid Kaag bij rechtszaak doodsbedreiging

„Bij deze geef ik u de melding dat ik voor vanavond 24.00 uur Sigrid Kaag ga aanvallen en zo ga verwonden dat ze of dood is, of nooit meer haar functie kan uitvoeren.” Dat is wat de verdachte, onder de profielnaam X, op 30 september op Facebook zou hebben geschreven. De man zou de dreigende teksten hebben geplaatst op de openbare Facebookgroep van D66 in Noord-Brabant en de Facebookpagina van De Jonge.

Tijdens de politierechterzitting staat een 43-jarige man terecht. Hij zou niet alleen Kaag, maar ook Hugo de Jonge met de dood hebben bedreigd. De komst van Kaag naar de rechtbank is bevestigd door haar woordvoerder. Ook de rechtbank zegt met haar komst rekening te houden.

Hugo de Jonge ook met de dood bedreigd

Twee weken eerder zou de man Hugo de Jonge hebben bedreigd. „Vanaf morgen kunt u gerust elke seconde om u heen kijken. Ik betaal de eerste, tweede en ook de laatste kogel voor u!” Dat is slechts een deel van de bedreiging die de man deed.

Rechtszaken over bedreigingen naar politici zijn er regelmatig, vooral in coronatijd, maar de slachtoffers maken niet vaak gebruik van hun spreekrecht. Kaag wil dit wel gaan doen. Eerder deze week deed de demissionair minister van Volksgezondheid wel aangifte van bedreiging na een tweet waarin werd gesuggereerd dat een galg voor hem klaarstond.

De in Spanje woonachtige verdachte is vorig weekend aangehouden en afgelopen maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris, laat zijn advocaat weten.

‘Kabinet wil coronapas ook in november mogelijk nog verplicht stellen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kaag wil strafzaak over haar doodsbedreiging zelf bijwonen
Sluiten