Esther van Dijk
Esther van Dijk Binnenland 7 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Gasgekte: ‘Overheid moet nu actie ondernemen en draaien aan accijnzen’

De gasprijzen blijven in rap tempo stijgen. Nog sneller dan op Prinsjesdag werd gedacht. Eerder deze week schreef Metro al over de stijgende gasprijzen, we gaven je advies over wel of niet overstappen. Het onafhankelijke voorlichtingsinstituut, Nibud, komt nu naar buiten met een alarm.

„Dit raakt alle Nederlanders”, geeft Nibud-directeur Arjan Vliegenthart aan in De Telegraaf.

‘Maatregelen vanuit de overheid zijn op korte termijn nodig’

Vliegenthart geeft aan dat het demissionaire kabinet en de Tweede Kamer maatregelen moeten nemen door „te draaien aan accijnzen”. De gasprijs bestaat namelijk voor ruim een derde uit accijnzen. Het is dus voor de politiek relatief eenvoudig om in te grijpen door de gasprijzen te verlagen.

Vorige maand heeft de Tweede Kamer al aan de accijnzen gedraaid. Toen werd namelijk een motie van de VVD aangenomen om de energierekening te verzachten. Deze compensatie is echter ‘tientjeswerk’ terwijl de energienota met honderden euro’s omhoogvliegt. Het Nibud ziet dat ruim een half miljoen Nederlanders alsnog in de knel komen als er niets gebeurt.

Energierekening mogelijk gemiddeld 900 euro hoger

Uit onderzoek van de Rabobank blijkt dat de gasrekening voor een gemiddeld huishouden in het slechtste geval 900 euro hoger uitvalt. Die 900 euro komt bovenop de 1500 tot 1600 euro die de consument nu betaalt.

Sanne de Jong, energiespecialist bij Gaslicht.nl sprak met De Telegraaf en bevestigt deze berekening. Ze geeft aan dat de recente ontwikkelingen rondom de gasprijzen ervoor hebben gezorgd dat er zomaar nog eens 500 euro bij de begrote energierekening van 550 euro kan komen.

Het Nibud en diverse andere experts hebben de ernst van de zaak aangeduid en de Tweede Kamer is nu aan zet. Vliegenthart: „Tegelijkertijd moet er structureel wat aan de inkomstenkant veranderen. Vandaag is het de energierekening, morgen is het de huur of de stijging van de hypotheekrente. Dan blijf je maar een beetje sleutelen aan de auto, terwijl de carrosserie niet deugt.”

Wat betekent dit voor jou?

Hoeveel impact de prijsstijgingen hebben op jou, ligt aan de afspraken die jij hebt gemaakt met je gasleverancier. Er zijn namelijk verschillende soorten energiecontracten. Een contract kan uitgaan van een vast energietarief of een variabel tarief. Een variabel tarief is verbonden aan de actuele olie- en gasprijzen en een vast tarief niet. Bij een contract met een vast tarief zul je dus op de korte termijn niets voelen van de stijging van de energieprijzen.

Wanneer de overheid geen maatregelen neemt, zal op de lange termijn elke Nederlander dit voelen. Vliegenthart geeft aan dat actie nu nodig is. „Dit raakt de bestaanszekerheid van veel Nederlanders. Ook de werkenden en mensen met een pensioen of AOW.”

https://twitter.com/Gerie_Ooms/status/1446048513062842373

Metro-stelling: ‘Een doorstart van Rutte III is een zwaktebod’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.