Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 10 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Ziekenhuizen vrezen griepgolf: ‘Minder immuniteit door mondkapjes en anderhalve meter’

Ziekenhuizen vrezen voor de komst van de griep dit najaar. Door alle coronamaatregelen konden influenza de laatste tijd niet rondgaan en is de immuniteit laag. Dit zou wederom leiden tot extra druk op de zorg.

De afgelopen maanden hielden Nederlanders zich aan de maatregelen om het coronavirus tegen te gaan. Maar dat kan betekenen dat straks de griep om de hoek komt kijken. Door de komst van het coronavirus belandde de griep op de achtergrond. Afgelopen winter werden amper gevallen met de griep geregistreerd. Dat schrijft het Algemeen Dagblad vandaag.

Ziekenhuizen vrezen voor griepgolf en druk op de zorg

Ziekenhuizen zijn bang dat de griep nog een inhaalslag gaat maken. En deze winter door de lage immuniteit veel mensen ziek maakt. Yvonne van der Weele is woordvoerder van het Admiraal de Ruyterziekenhuis in Goes en stelt vragen over de afstandsregels van de afgelopen tijd. „Zou de afstand die wij nu van elkaar nemen, influenza remmen? Of zou het feit dat wij al ruim anderhalf jaar afstand nemen van elkaar, zorgen dat ons immuunsysteem juist zwakker is geworden. En influenza meer kans heeft?” Dat zou betekenen dat meer mensen vatbaar zijn voor de griep.

Ziekenhuizen en zorgmedewerkers roepen al ruime tijd dat de druk op de zorg hoog is. Coronapatiënten die in het ziekenhuis belandden, kwamen bovenop de reguliere zorg. Daardoor werden de afgelopen tijd talloos veel operaties en behandelingen uitgesteld. Omdat Covid-19 voorrang kreeg. Mocht de griep veel mensen ziek maken, neemt de druk op de zorg wederom toe. Ook is de kans dat het personeel ziek wordt bij een griepgolf, groter. De coronamaatregelen van de afgelopen anderhalf jaar waren ook grotendeels om de druk op de zorg te verminderen. 

Minder immuniteit voor influenza en vatbaarder voor de griep

Normaliter gaan influenza rond, maar door mondkapjes, anderhalvemeter en quarantaines, is dit amper gebeurd. Maatregelen voorkomen een epidemie, maar een grotere groep wordt ook vatbaarder. Viroloog Adam Meijer van het RIVM legt uit dat het „hard kan gaan” als de griep er eenmaal is. „Na een heftige griep zijn mensen zo’n tien jaar beschermd. De groep die vorig jaar al vatbaar was, zit er nu ook bij.”

In deze zes regio’s dalen de coronacijfers, maar in vijf stijgen de risiconiveau’s

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.