Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 24 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Studenten juichen: ‘Groot feest, genadeklap voor het leenstelsel’

De complete Tweede Kamer wil af van het leenstelsel voor studenten. Dat bleek vannacht tijdens de Algemene Beschouwingen op de begroting voor 2022, na een motie van Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Pieter Heerma (CDA). En de studenten zelf? Die noemen het ‘de genadeklap, een feest’.

In het regeerakkoord stond nog dat het leenstelsel niet zou worden aangepast, maar dat pakt na weer een ellenlange vergadering in de Tweede Kamer anders uit. Studenten hebben momenteel na hun studie een gemiddelde schuld van rond de 25.000 euro. Het systeem van het leenstelsel, de vorm van studiefinanciering die zes jaar geleden werd ingevoerd, heeft niet goed gewerkt is nu de mening.

Studenten juichen om afschaffing leenstelsel

De afschaffing van het leenstelsel en herinvoering van de basisbeurs die er aan komen zijn bij het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) met gejuich ontvangen. „Het is fantastisch nieuws dat een ruimschootse meerderheid van de Kamer zich definitief heeft uitgesproken tegen het leenstelsel. Een volgend kabinet kan dankzij deze moties simpelweg niet meer om de invoering van een nieuw studiefinancieringsstelsel heen. Dit is de genadeklap voor het leenstelsel”, zegt voorzitter Lisanne de Roos van ISO. De moties zijn „een reden tot groot feest voor studerend Nederland”, aldus De Roos.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) spreekt van een belangrijke stap voor meer kansengelijkheid in het onderwijs. Voorzitter Ama Boahene: „Het leenstelsel vergroot de ongelijkheid tussen studenten enorm. Het is ontzettend goed nieuws dat een ruime kamermeerderheid zich nu tegen dit stelsel uitspreekt”.

‘Dit is het begin, tijd voor een alternatief’

De studentenbond stelt wel dat dit slechts het begin is. Boahene: „Uit de aangenomen motie volgen nog geen concrete acties. Het is nu zaak om in samenwerking met studentenorganisaties een alternatief voor het leenstelsel te ontwikkelen. En voor de leenstelselgeneratie moet er compensatie komen.”

ISO wijst erop dat sinds invoering van het leenstelsel in 2015 diverse problemen zijn ontstaan zoals kansenongelijkheid, prestatiedruk en psychische klachten onder studenten. Ook maken studerenden volgens de studentenorganisatie andere keuzes om hun schuld zo laag mogelijk te houden. „Met de herinvoering van een basisbeurs krijgen studenten weer ademruimte om zichzelf maximaal te ontplooien tijdens én na hun studie. Het nieuwe kabinet zal gehoor moeten geven aan de eenduidige oproep van de Kamer om studenten financieel te ontlasten.”

Hoe moet studiefinanciering er na het leenstelsel uitzien?

ISO zegt graag te willen praten met de formerende partijen over hoe het nieuwe studiefinancieringsstelsel eruit zou moeten zien. Eerder kwam het al met een nieuw stelsel genaamd Studenten Op Eigen Benen. Dat bevat naast een basisbeurs een aanvullende beurs en „een eerlijke compensatie voor de generatie studenten die onder het leenstelsel heeft gestudeerd”. De Roos: „Ons plan ligt op een presenteerblaadje.”

Metro sprak eerder dit jaar met een student over het leenstelsel. Toen klonk onder meer: „Ik heb geld moeten lenen om mijn schoolboeken te kunnen betalen en een laptop aan te schaffen.” En ook: „Ik wil echt geen hoge studieschuld hebben. Als ik klaar ben met studeren wil ik financieel stabiel zijn en niet te afhankelijk van mijn ouders.”

Studenten maken zich zorgen om studieschuld: ‘Mijn ouders kunnen niet helpen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.