Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 27 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Kletskassa’s van Jumbo moeten eenzaamheid bestrijden, vooral nodig in tijden van lockdowns

Supermarktketen Jumbo opent komend jaar tweehonderd nieuwe zogeheten kletskassa’s. Dat zijn kassa’s voor mensen die geen haast hebben en „graag een praatje zouden maken” bij het afrekenen. Er zijn al enkele kletskassa’s, waaronder in het Brabantse Vlijmen. De eerstvolgende komt ook in Brabant, in Udenhout.

Het idee voor de kletskassa ontstond twee jaar geleden. In de zomer van 2019 werd de eerste geopend in Vlijmen. Dat was een groot succes, meldt Jumbo, en daarom vinden zij dat „de tijd rijp is” om het concept verder uit te breiden. Daarbij kijkt de supermarktketen naar gebieden waar eenzaamheid veel voorkomt.

Kletskassa’s vooral bruikbaar in tijden van lockdown

Eenzaamheid is tijdens de pandemie verergerd, meldde onder meer de Luisterlijn. De telefonische hulpdienst voerde vorig jaar een recordaantal gesprekken met mensen die ergens mee zaten. Dat lag vooral aan de lockdowns, waardoor mensen zich somberder voelden. Volgens de Universiteit Maastricht voelt een op de tien Nederlanders zich ernstig of zeer ernstig eenzaam en maar liefst vier op de tien Nederlanders ervaart enige mate van eenzaamheid.

Albert Heijn laat weten dat de supermarkten van de keten „vaak een belangrijke sociale rol in de buurt” spelen. Klanten kunnen in de winkels ook gratis koffie drinken. „Daardoor zijn we in veel buurten al jaren een plek waar iedereen die behoefte heeft aan een praatje elkaar kan ontmoeten”, aldus een woordvoerder.

Koepelorganisatie van supermarkten Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zegt dat de toename van zelfscankassa’s zorgt voor minder drukte bij gewone kassa’s. „Dat geeft ruimte voor een praatje”, aldus een woordvoerster.

Vooral jongeren voelen zich somber sinds de uitbraak van het coronavirus

Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn het vooral jongvolwassenen die zich vaak somber voelen, blijkt uit onderzoek van het CBS. Van januari tot en met juni dit jaar voelde 15 procent van de Nederlanders zich psychisch ongezond. Het onderzoek is uitgevoerd onder ongeveer 10.000 mensen van 12 jaar en ouder. De CBS heeft hen een vragenlijst voorgelegd over somberheid, zenuwachtigheid, het gevoel in de put te zitten, rust en kalmte, en geluk.

Eind 2020 ging de psychische gezondheid gemiddeld achteruit. Ook in het eerste kwartaal van dit jaar is die ontwikkeling verder gegroeid. Steeds meer mensen voelen zich somber en neerslachtig. Ook beschrijven mensen zich in dit onderzoek als minder gelukkig.

Volgens onderzoeksinstituut Nivel kregen jongeren tijdens de tweede coronalockdown meer medicatie voor angst en depressie voorgeschreven. Daarmee slikten jongeren in die periode meer antidepressiva dan voor de coronacrisis. Wel daalde het alcoholgebruik van jongeren tijdens de lockdowns.

Niet iedereen heeft psychisch te lijden onder de coronacrisis. Sommige mensen zitten juist beter in hun vel. Ze voelen zich minder vaak eenzaam of angstig en ervaren ook minder stress.

https://www.metronieuws.nl/lifestyle/fit-gezond/2021/05/waarom-worden-mensen-in-deze-landen-wereldwijd-bovengemiddeld-oud/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.