Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 7 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Kaag: ‘Aanpak van klimaatverandering is de ultieme taak’

Het klimaat: dat moet volgens D66-leider Sigrid Kaag het zwaarst wegen bij een nieuw regeerakkoord. Ze noemt de aanpak van klimaatverandering zelfs de ‘ultieme taak’. Gisteren was ze aanwezig bij de HJ Schoo-lezing, georganiseerd door weekblad EW. „U zult begrijpen dat ik geen geloofwaardig onderdeel kan zijn van een kabinet dat geen dramatische en ultieme versnelling inzet in de Nederlandse klimaatpolitiek”, zei ze toen.

Een kabinet dat het klimaat niet op 1 zet, daar ziet Kaag zichzelf en haar partij dus niet aan deelnemen. Ze ziet de aanpak van de klimaatproblemen als „de grote opdracht van deze generatie”. Volgens haar is klimaatverandering „niet meer een theoretisch risico, ver aan de horizon. Het is een existentieel gevaar, hier en nu”. Ze noemt het cruciaal dat deze gevaren worden aangepakt. Het afwenden van een klimaatramp is „allesbepalend”.

De vrijheid van mensen wordt bedreigd door de opwarming van de aarde, aldus de demissionaire minister van Buitenlandse Zaken.

Sigrid Kaag: ‘Migratie is nodig voor economie’

Kaag staat positief tegenover migratie, maakte ze ook nog duidelijk. Dat is namelijk nodig voor de Nederlandse economie, zeker met een steeds verder vergrijzende samenleving. Maar Nederland moet zich er wel beter op voorbereiden. Bovendien moet er beter gekeken worden naar de „impact” die het lokaal kan hebben. Het moet daar niet leiden tot een tekort aan woningen, ziekenhuizen en scholen.

Kaag vindt dat ze zich in het kabinet te weinig heeft ingezet voor de Europese Unie. Die heeft driekwart eeuw onafgebroken vrede gebracht en een enorme economische groei. Er is een verregaande eenwording nodig, vindt ze. Rutte III deelde die visie niet en „ik heb zelf niet genoeg gedaan om een wijziging van koers af te dwingen. Dat reken ik mezelf aan.”

Kabinetsformatie in een impasse

D66 was de grote winnaar tijdens de afgelopen verkiezingen. VVD kwam weliswaar als de grootste uit de bus, maar D66 maakte de grootste stap. Na vijf maanden zit de formatie echter muurvast. „Het gehalte Haags gedoe in deze formatie is veel te hoog. Er lijkt meer tijd te worden besteed aan wat er geschreven wordt in de krant dan de geschiedenis die wij zelf willen schrijven. En dat geeft een heel ongemakkelijk gevoel”, zei Kaag daarover.

Ze vindt het „moeilijk te bevatten” dat er nog niet wordt onderhandeld. „Alle partijen, ook D66, zullen moeten werken aan de grote reparatie.” Vooral bij de VVD ligt volgens haar een taak om de impasse te doorbreken en „politiek vertrouwen te herwinnen, met name van links”. Zelf blijft ze zich inzetten voor een „stabiele, progressieve, evenwichtige coalitie. In welke variant dan ook.”

COC wil excuus van Thierry Baudet: ‘Homo is geen scheldwoord’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.