Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 5 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

10.000 mensen bij protest op de Dam, gemeente vraagt niet te komen

Duizenden mensen hebben zich vanmorgen even na 11.00 uur verzameld op de Dam in Amsterdam. Ze zijn daar bijeen voor een protest tegen de coronamaatregelen onder de slogan ‘Samen voor Nederland’. Het is inmiddels zo druk, dat de gemeente mensen oproept niet meer naar de Dam te komen.

Vanaf 12.00 uur beginnen demonstranten aan een wandeltocht van 7 kilometer door het centrum van Amsterdam. Bij de demonstratie heerst een uitgelaten, feestelijke stemming en er is harde muziek. Mensen staan dicht op elkaar, met hier een daar wat ruimte tussen groepjes mensen. Demonstranten hebben onder meer spandoeken, vlaggen en gele paraplu’s bij zich. Ook worden er stickers uitgedeeld met de tekst ‘born to be free’ erop.

‘Grootste protest sinds coronamaatregelen’

Initiatiefnemer van de demonstratie is Michel Reijinga. Hij organiseerde al meerdere protesten tegen de coronamaatregelen onder de noemer ‘koffiedrinken’. Volgens Reijinga doen deze zondag zo’n zestig organisaties mee aan de demonstratie. Onder meer Forum voor Democratie laat via sociale media weten aanwezig te zijn, net als Belang van Nederland, de partij van Wybren van Haga. De organisatie noemt het „de grootste demonstratie sinds de intrede van de coronamaatregelen”.

„Ondanks het huidige minimale aantal maatregelen, hechten de groepen er belang aan te demonstreren”, aldus de organisatie van het protest. De groep komt naar eigen zeggen niet alleen in opstand tegen de nog geldende maatregelen, ook willen ze een statement maken tegen „toeslagenaffaires, huizentekorten en de Groningen-affaire”.

10.000 mensen aanwezig op de Dam

De gemeente Amsterdam heeft opgeroepen niet meer naar de demonstratie op de Dam te komen vanwege de drukte, maar benadrukt dat de rest van de demonstratie door kan gaan „als het zo gemoedelijk blijft”. Volgens de gemeente zijn er rond de 10.000 demonstranten aanwezig op de Dam. De politie laat weten dat er geen indicatie is dat de demonstratie zal leiden tot een verstoring van de openbare orde. Wel zijn agenten bij de demonstratie aanwezig. Uiteindelijk is gemeld dat 20.000 mensen in Amsterdam de straat op zijn gegaan.

 

Pandemie leidt in VS tot stormloop op anti-parasitair ‘wondermiddel’ Ivermectine

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.