Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 24 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

RIVM-vaccinbaas: ‘Einde voor AstraZeneca in Nederland al in zicht’

Na half mei krijgt Nederland miljoenen doses van het AstraZeneca-vaccin geleverd. Volgens Jaap van Delden, de vaccinatiebaas van het RIVM, zullen die nauwelijks gebruikt worden. Dat zegt hij tegen het AD. Komende tijd leveren namelijk zoveel andere farmaceuten hun vaccin, dat die van AstraZeneca al snel niet meer nodig zijn.

Weinig mensen zien ook iets in dat middel, het vaccin verliest populariteit vanwege berichten over de mogelijke bijwerkingen. Bij een aantal mensen in het binnen- en buitenland trad na de vaccinatie met AstraZeneca trombose op. Sommige van hen overleden.

Op verschillende plekken kwamen veel mensen uit de doelgroep van 60- tot 64-jarigen hun prik niet halen. Maar Nederland krijgt wel 11,7 miljoen vaccins in totaal. De niet gebruikte worden mogelijk over armere landen verdeeld.

Einde voor AstraZeneca

„Tot nu toe kunnen 60- tot 64-jarigen geen ander vaccin krijgen. Later dit jaar kan dit veranderen”, stelt Van Delden. „Het kan straks zo zijn dat je je nog eens op één bepaalde groep richt, om daar de vaccinatiegraad te verhogen. Bij die groepen zou je veegrondes kunnen houden, waarbij je iedereen die niet gevaccineerd is nog een keertje langs gaat.”

Van Delden geeft tegen de krant toe dat de overheid niet precies weet hoeveel prikken er tot nu toe zijn gezet, omdat de registratie van de vaccinatie bij huisartsen en in zorginstellingen fors achterloopt. „Ja, dat is lastig. Er zit gewoon marge in dat getal, dat zou ik zelf natuurlijk ook liever anders zien. Schattingen zijn niet zo comfortabel. Je werkt liever met registraties,” aldus Van Delden.

Oproep zwangere vrouwen: ‘Laat je vaccineren’

Zwangere vrouwen kunnen zich veilig laten vaccineren tegen corona, is nu duidelijk geworden. Lange tijd werden alleen kwetsbare vrouwen met onderliggende ernstige aandoeningen gevaccineerd. Maar in een nieuw advies van de werkgroep COVID-19 & zwangerschap staat dat alle zwangere vrouwen zich veilig kunnen laten vaccineren. Dat meldt de Federatie Medisch Specialisten (FMS).

„Inmiddels weten we dat in de Verenigde Staten nu 90.000 zwangere vrouwen zijn gevaccineerd met een van de mRNA-vaccins (Pfizer of Moderna) zonder noemenswaardige bijwerkingen. Vanaf nu wordt daarom aan alle zwangere vrouwen geadviseerd om zich te laten vaccineren, bij voorkeur met een mRNA-vaccin”, meldt de FMS.

Ook ziet de Gezondheidsraad volgens de FMS geen bezwaren voor vaccinatie bij vrouwen die borstvoeding geven, omdat aannemelijk is dat de vaccins niet in de borstvoeding terechtkomen.

Hulpverleners die daklozen knippen bij Op1: ‘Willen mensen gevoel van eigenwaarde teruggeven’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
RIVM-vaccinbaas: ‘Einde voor AstraZeneca in Nederland al in zicht’
Sluiten