Ista van Galen
Ista van Galen Binnenland 13 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Marktkooplieden boos naar Malieveld: ‘We worden genegeerd’

Marktkooplieden zijn boos omdat ze hun non-food producten niet op de markt mogen verkopen. Daarom voeren ze dinsdag actie bij het Malieveld in Den Haag.

De detailhandel is inmiddels weer open, maar marktlooplui mogen sinds december alleen nog etenswaren verkopen op de markt. Duizenden ondernemers die non-food zoals kleding of stoffen verkopen op de markt, mogen al die tijd niks. „We voelen ons genegeerd, want we zouden prima open kunnen. Op de markt is goed afstand te houden en bovendien staan we in de buitenlucht”, zeggen de marktkooplieden.

Marktkooplieden in optocht

Dinsdagochtend vertrok een groep met ruim veertig verkoopwagens in optocht over de A12 vanuit Harmelen naar Den Haag. Ze verzamelden zich bij het Maliedveld. Maar ze zijn niet van plan het grasveld op te gaan. De marktkooplieden hebben zich aan de zijkant opgesteld. Er zijn een paar agenten die de situatie in de gaten houden.

Hopen op aandacht en perspectief

Paul Bol, initiatiefnemer van de actie, wil met deze actie aandacht vragen voor de situatie van de marktkooplieden. De actie vindt vandaag plaats, omdat vanavond demissionair premier Markt Rutte en coronaminister Hugo de Jonge weer een persconferentie houden over de coronamaatregelen.

Marktkooplieden hebben afgelopen maanden gezien dat er wel perspectief wordt geboden aan allerlei collega’s in de horeca, detailhandel, evenementenbranche en sportsector. Maar aan hun niet. „De horeca en fitnessscholen krijgen steeds veel aandacht. Maar wij zijn er ook nog. We hebben echt het gevoel dat we vergeten worden, maar we willen dat het kabinet ook over onze situatie praat”, zegt Bol.

Marktkooplui op het malieveld
Marktkooplui op het malieveld. Foto: ANP.

Niet iedereen blij met actie

Overigens staan niet alle marktlui achter de actie van vandaag. Zo is de branchevereniging van de ambulante handel, de CVAH, niet zo blij met de optocht van vanochtend. „In colonne rijden naar Den Haag, dat zien wij niet zo zitten”, voorzitter Louise Wesselius tegen de NOS.

De CVAH heeft een kort geding tegen de Staat aangespannen om non-food toch toe te laten op de markt. Dit dient woensdag. Maar volgens Bol is dat te laat. „Het is mosterd na de maaltijd. Er had veel eerder actie genomen moeten worden. Ik verwacht ook niet dat er echt iets uitkomt, vandaar dat we vandaag actie voeren.”

De organisatie wil met politiebegeleiding naar het Binnenhof om een petitie aan te bieden aan de griffier van de Kamer en aan politici die voorbijlopen.

Buitenschoolse opvang mag vanaf maandag helemaal open

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.