Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 22 mrt 2021

VVD verliest nog een zetel, elders kan iemand op een tafel gaan dansen

Groningen raakt er een kwijt, Friesland krijgt er een bij. In de tussenstand van het stemmen tellen voor de verkiezingen, verliest VVD een zetel. D66 wint er een, en er kan op z’n Kaags dus weer worden gedanst op tafel.

D66 wint toch nog een zetel in de Tweede Kamer. De partij gaat van 23 naar 24 zetels in de tussenstand. Dat gaat ten koste van de VVD. Die blijft wel de grootste partij maar zakt van 35 naar 34 zetels. Dat blijkt uit gegevens van de Verkiezingsdienst van het ANP.

Het lijkt in eerste instantie slecht nieuws voor de nummer 35 op de kieslijst van de VVD, Groninger Jan Klink, en goed nieuws voor de nummer 24 van D66, Fries Romke de Jong. Maar omdat ministers geen lid van de Tweede Kamer zijn, kan de nummer 35 van de VVD gewoon nog kans maken om in de tweede kamer te komen. Als andere mensen binnen de partij geen voorkeursstemmen hebben gehaald althans.

D66’er De Jong

Het was de afgelopen dagen spannend voor ijscoman De Jong. Wel of niet in de Kamer… Eerst leek het erop van wel, maar toen weer niet. Mensen leefden met hem mee.

 

Zoals het er nu naar uit ziet, gaat Romke de Jong, die zich onder andere hard wil maken voor veilige festivals deze zomer en een duurzame toekomst voor zijn en alle kinderen, naar de Hofstad. „Met mijn regionale en provinciale ervaring hoop ik wat lokale kleur te mogen brengen in Den Haag.”

Verschuiving zetel VVD en D66

De verschuiving komt doordat Amsterdam vandaag zijn definitieve uitslag heeft vastgesteld. D66 kreeg in de hoofdstad net geen 100.000 stemmen (22,7 procent), de VVD werd er tweede met ruim 55.000 stemmen (12,6 procent). Den Haag komt dinsdag als laatste gemeente met de uitslag. De VVD lijkt daar de grootste partij te worden, net voor D66. Op dinsdag wordt ook bekend hoe Nederlanders in het buitenland hebben gestemd. In die groep krijgt zowel VVD als D66 vaak veel stemmen.

Zetelverdeling Kamer

De zetelverdeling voor de andere partijen in de Kamer blijft gelijk. De PVV krijgt zeventien zetels en het CDA vijftien. De SP en de PvdA komen elk met negen mensen in de Kamer. GroenLinks zakt van veertien naar acht zetels, Forum voor Democratie stijgt van twee naar acht. De Partij voor de Dieren groeit van vijf naar zes zetels. De ChristenUnie blijft staan op vijf en de SGP en DENK op drie. 50PLUS houdt één Kamerzetel over. Vier partijen komen nieuw in de Kamer: JA21 en Volt met drie zetels, BIJ1 en de BoerBurgerBeweging met één zetel.

Foto van mondkapje van Russische buitenlandminister in China gaat viral

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
VVD verliest nog een zetel, elders kan iemand op een tafel gaan dansen
Sluiten