Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 21 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Twee GroenLinksers komen met voorkeursstemmen tóch in de Kamer

Maar liefst twee kandidaten op de kieslijst voor GroenLinks gaan alsnog de Kamer in met voorkeursstemmen. Het gaat om Kauthar Bouchallikht, de nummer negen, en Lisa Westerveld, de nummer 10. Op Twitter schrijft Bouchallikht dat ze genoeg voorkeursstemmen heeft behaald voor een zetel in de Tweede Kamer.

Officieel wordt het aantal voorkeursstemmen pas op 26 maart bekend gemaakt, maar meerdere gemeentes hebben al uitslagen online staan. Die zouden al voldoende zijn voor een zetel. Haar partijgenoot Suzanne Kröger, die hierdoor niet meer in de Kamer komt, bevestigt het op Twitter.

Kröger had graag nog vier jaar „geknokt voor klimaat, natuur, schone lucht en natuurlijk #meertreinenmindervliegen”, maar is ook „trots” dat GroenLinks Bouchallikht als Kamerlid krijgt.

Bouchallikht: ‘Kater van verlies GroenLinks’

Bouchallikht is een klimaatactivist en intersectioneel feminist. Ze raakte in opspraak omdat zij ook betrokken was bij Femyso, een koepelorganisatie voor verschillende islamitische jongerenbewegingen in Europa. Volgens sommige deskundigen had Femyso banden met de zeer conservatieve en omstreden Moslimbroerderschap. Bouchallikht zei in Trouw niets te maken te willen hebben met hun gedachtengoed. Ze kreeg steun van partijleider Jesse Klaver.

Bouchallikht schrijft op Twitter blij te zijn, maar nog steeds „een kater” te hebben van het verlies van GroenLinks. De partij moet zes zetels inleveren na de verkiezingen van afgelopen week.

Nog een zetel met voorkeursstemmen

En dus nog een GroenLinkser met voorkeursstemmen. Lisa Westerveld neemt de plek in van Paul Smeulders, die op plek acht stond. Hij krijgt nu geen zetel. Opvallend genoeg haalde Lisa Westerveld bij de vorige verkiezingen ook genoeg voorkeursstemmen voor een zetel. Op Twitter schrijft Westerveld „een dubbel gevoel” erover te hebben, maar ook opgelucht te zijn. Smeulders feliciteerde haar.

‘Feest is compleet’

Vooral Kauthar is trending op Twitter. Ze krijgt veel steunbetuigingen en mensen uiten hun blijdschap dat ze alsnog in de Kamer komt. En zelfs vóór de verkiezingen maakten sommige stemmen al duidelijk op wie ze gingen stemmen: „Ik stem op Kauthar omdat ik denk dat zij precies is wat de overheid nodig heeft.”

Andere mensen zijn vooral heel blij dat Bouchallikht nu alsnog in de Kamer komt: „She’ll rock your world.” Volgens Jan Dijkgraaf is het „feest compleet”.

https://twitter.com/jndkgrf/status/1373375241687273475

Vandaag weer een proeffestival: met Maan, Bilal Wahib en Chef’Special

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.