Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 21 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

OMT-lid De Jong: ‘Nog geen ruimte om verder te versoepelen’

Lekker Paasweekend doorbrengen op het terras? Die kans is niet groot. Volgens Menno de Jong, viroloog van het Amsterdam UMC en lid van het Outbreak Management Team (OMT), is er weinig ruimte voor versoepelingen.

Sterker nog, nu het aantal besmettingen de laatste tijd weer toeneemt, ziet De Jong „eigenlijk nog geen ruimte” om de coronamaatregelen verder te versoepelen. Tegen AT5 zegt hij dat het openen van terrassen met Pasen een brug te ver is en dat ook de avondklok moet worden aangehouden.

Geen versoepelingen mogelijk

De afgelopen dagen kwam het aantal geregistreerde besmetting boven de 7000. Volgens De Jong is dat „mogelijk veroorzaakt door de beperkte versoepelingen. De ziekenhuisopnames zijn stabiel hoog. Ze dalen niet verder. Op de intensive care is het wel wat toegenomen.”

Vooral jongeren zijn besmet op het moment, en dat is ook waarom er niet opeens een enorme toename is in de ziekenhuizen. „Zij komen meestal niet in het ziekenhuis terecht. Waar we wel bang voor zijn is dat de kwetsbare bevolking die nog niet gevaccineerd is straks wel besmet raakt. Dan krijg je meer ziekenhuisopnames. Er is een zekerheid: met versoepelingen neemt het aantal infecties toe.”

Terrassen openen, zoals wordt gehoopt door de horecabranche, zit er niet in. „Ik denk vanuit de infectiedruk dat het een brug te ver is. Pasen is over een week of twee. Dat is in mijn optiek te snel. Als er versoepeld gaat worden, dan zou ik eerder denken aan kleinere versoepelingen, zoals het hoger onderwijs. De avondklok zou ik zeker aanhouden. We zijn er nog niet.”

Maar De Jong spreekt ‘liever niet’ over een derde golf. „We zitten in de tweede golf sinds september/oktober, die heel lang duurt. Het lijkt een beetje op het alpenlandschap. Het is een grote golf. Ik geloof er pas in als we in het dal komen. We hebben de Mont Blanc nog niet bereikt in het alpenlandschap. Die moeten we ook zien te voorkomen.”

Catshuis-overleg

Vandaag overleggen de meest betrokken ministers op het Catshuis over eventuele versoepelingen. Dinsdag geven demissionair premier Mark Rutte en demissionair zorgminister Hugo de Jonge weer een persconferentie. Bronnen denken niet dat eerder genoemde versoepelingen er allemaal komen.

Tijdens de vorige persconferentie over corona zei De Jonge dat er eind maart mogelijk weer meer kan, mits de coronacijfers dat toelaten. Zo zouden de terrassen „rond Pasen” weer open kunnen en hogescholen en universiteiten studenten weer deels kunnen toelaten. Ook zou er wellicht meer ruimte komen voor de detailhandel. Verder zou het kabinet met een nieuw reisadvies komen voor de meivakantie en mogelijk ook de zomervakantie.

Kijkers Matthijs Gaat Door zijn laaiend enthousiast na spectaculair optreden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.