Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 8 mrt 2021

GGD mikt op 1,5 miljoen vaccinaties per week vanaf mei

De GGD is zich aan het voorbereiden om vanaf half mei anderhalf miljoen vaccinaties per week te kunnen verrichten.

Er komen fors meer priklocaties en per locatie meer priklijnen voor vaccinaties. De openingstijden worden verruimd en de vaccineerders gaan meer prikken per uur zetten. Een mega-prikoperatie, zegt de GGD zelf.

Hulp paraat bij vaccinaties

Onder andere Defensie en het Nederlandse Rode Kruis staan paraat om te helpen bij het vaccineren, want de behoefte aan personeel is inmiddels heel groot.

André Rouvoet, landelijk voorzitter van GGD GHOR Nederland: „Het doet enorm goed dat we de eerste positieve effecten zien bij de mensen uit de verschillende doelgroepen die inmiddels gevaccineerd zijn. We maken ons nu op, met duizenden gedreven GGD’ers in het hele land en samen met vele partners zoals Defensie en het Rode Kruis, om in een razend tempo te kunnen vaccineren zodra in het tweede kwartaal de piekleveringen van vaccins beschikbaar zijn.”

Nu 1,5 miljoen vaccinaties gezet

Sinds 6 januari heeft de GGD ongeveer 1 miljoen vaccinaties gezet van de in totaal ruim 1,5 miljoen verstrekte vaccinaties. De rest is gegeven door onder meer huisartsen en medewerkers van zorginstellingen en ziekenhuizen. Het aantal prikken dat tot nu toe in twee maanden tijd kon worden gegeven, moet vanaf mei dus per week mogelijk zijn.

Rouvoet verwacht in mei 140 priklocaties te hebben. Nu zijn dat er ongeveer zestig en eind deze maand 75.

Terug richting normaal

De vaccinaties moeten helpen om richting ‘normaal’ te gaan, zo verwachtte Anke Huckriede, hoogleraar vaccinologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, gisteren. Geen avondklok. Geen lockdown. Restaurants en winkels volledig open. Als het een beetje meezit, ziet de volgende winter er volgens de hoogleraar heel anders uit dan de afgelopen maanden. „Of we al terug gaan naar handen schudden en zoenen weet ik niet, maar tegen de herfst wordt het weer redelijk normaal, daar ben ik enigszins optimistisch over. Ik hoop dat we tegen die tijd wel van de restricties af zijn”, zegt Huckriede.

Nederland krijgt binnenkort waarschijnlijk de beschikking over een vierde vaccin, een middel uit eigen land. De Europese toezichthouder voor vaccins en geneesmiddelen, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), komt donderdag met een oordeel over het kandidaat-vaccin van het bedrijf Janssen uit Leiden.

Mbo-studenten worden vaccinatie-hulpen bij de GGD: ‘Ik voel me vereerd’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
GGD mikt op 1,5 miljoen vaccinaties per week vanaf mei
Sluiten