Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 11 mrt 2021

Denemarken legt prikken met AstraZeneca stil en dit is waarom

Vanaf het begin af aan is AstraZeneca niet altijd even positief in het nieuws geweest. Zo werd het bijvoorbeeld afgeraden aan 65-plussers en onderzocht Oostenrijk afgelopen week nog een partij vaccins na een overlijden. Nu is het de beurt aan Denemarken, dat zelfs voorlopig helemaal stopt met het vaccineren van mensen met het coronavaccin van AstraZeneca.

Dat heeft volgens de autoriteiten te maken met mogelijke bijwerkingen. Er is herhaaldelijk melding gemaakt van bloedstolsels bij mensen die waren ingeënt met het middel.

Stopzetten AstraZeneca

Minister van Volksgezondheid Magnus Heunicke benadrukt op Twitter dat het nog te vroeg is om met zekerheid te zeggen dat er sprake is van een verband. Dat wordt volgens de bewindsman uitgezocht. Hij noemt het stopzetten van de vaccinaties een voorzorgsmaatregel. Op datzelfde Twitter gaat het nieuws als een lopend vuurtje.

Al zijn er ook genoeg mensen die juist heel blij zijn met dit vaccin:

Een van de drie

Het middel van AstraZeneca is één van de drie coronavaccins die momenteel zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Het middel wordt ook gebruikt in Nederland. Denemarken behoorde aanvankelijk tot de Europese landen die het AstraZeneca-vaccin niet aan ouderen gaven, maar wijzigde dat beleid vorige week. Uit nieuw onderzoek zou zijn gebleken dat het middel ook bij ouderen voldoende effectief is.

Denemarken

Denemarken behoort tot de Europese landen die het snelst vaccineren. Het land maakte vorige week bekend dat de vaccinatiecampagne in juli afgerond moest zijn, maar die doelstelling zou inmiddels zijn bijgesteld. De nieuwe streefdatum is volgens Deense media 15 augustus.

Het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) laat weten met de kwestie bezig te zijn. De toezichthouder doet navraag bij het EMA en komt later met een inhoudelijke reactie. Een Nederlandse woordvoerster van AstraZeneca noemt het nog te vroeg om inhoudelijk in te gaan op het nieuws.

Andere landen

Eerder legden ook andere Europese landen het gebruik van het vaccin aan banden. Oostenrijk, Luxemburg en de Baltische staten stopten de inentingen met een partij van 1 miljoen vaccins van AstraZeneca. Dat gebeurde nadat een ingeënte vrouw uit Oostenrijk was overleden aan een bloedstolling. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) zei woensdag dat het vaccin daar waarschijnlijk niet de oorzaak van was.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Denemarken legt prikken met AstraZeneca stil en dit is waarom
Sluiten