Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 28 mrt 2021

De corona-alarmbellen rinkelen al bijna 200 dagen

Al bijna 200 dagen zit ons land qua coronabesmettingen en ziekenhuisopnames over de signaalwaarde heen. De alarmbellen rinkelen dus al die hele tijd, vanaf september. Toen werden namelijk meer dan 1200 mensen positief getest op corona, binnen een dag. Dat was toen een flink hoog aantal, inmiddels zouden we blij zijn met dat soort cijfers.

Maar toen ging Nederland dus weer door de signaalwaarde heen. Sindsdien werd het alleen maar erger. Deze week zit Nederland voor de tweehonderdste achtereenvolgende dag boven die grens. Tenzij er opeens duizenden besmettingen per dag af gaan, maar die kans is erg klein.

In juni stelde de overheid een signaalwaarde vast voor corona. Dat was tussen de eerste en de tweede golf in. Volgens de overheid zouden de alarmbellen af moeten gaan wanneer in een dag tijd meer dan 7 op de 100.000 inwoners positief werden getest. Als er veel besmettingen zijn, kan dat leiden tot veel ziekenhuisopnames, dus overbelasting van de zorg, en tot veel sterfgevallen. De overheid zou dan misschien strengere maatregelen moeten nemen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Vanaf september boven signaalwaarde

Tijdens de eerste golf kwam Nederland maar liefst drie keer boven die grenswaarde uit. Maar ten tijde van het vaststellen van de signaalwaarde, leek dat slechts een vlekje in de achteruitkijkspiegel. In de zomer werden namelijk slechts een paar honderd gevallen per dag gemeld. In juni bijvoorbeeld 200 per dag, omgerekend ongeveer 1 op de 100.000 mensen. En aan het eind van de zomer steeg het aantal nieuwe coronagevallen weer. De regio’s Amsterdam-Amstelland en Rotterdam-Rijnmond kwamen als eersten boven de signaalwaarde uit.

Niet lang na de Randstad bereikten de uitbraken ook andere plekken in Nederland. In september was de tweede golf officieel begonnen. Op 11 september meldde het RIVM 1272 nieuwe coronagevallen, omgerekend 7,3 op elke 100.000 Nederlanders. Een dag later waren het er precies 7 per 100.000. En toen op 13 september zakte het aantal gevallen even, tot onder de grens. Maar sinds 14 september zit Nederland onafgebroken boven het alarmniveau.

Nieuwe lockdown

Op 13 oktober gingen we opnieuw in lockdown, maar dan gedeeltelijk in plaats van de eerste intelligente lockdown. Dat hielp even, het aantal gevallen daalde, maar eind november ging het weer omhoog. Daarom volgde half december een harde lockdown, waar we nu nog steeds in zitten.

Richting kerst en de jaarwisseling, in de tweede helft van december, bereikten we de piek. Op 17 december kwamen 12.780 nieuwe gevallen aan het licht, oftewel 73,4 per 100.000 Nederlanders. Op 20 december registreerde het RIVM 12.998 positieve tests (74,7 per 100.000). Dat is dus bijna elf keer de signaalwaarde.

Begin februari gingen alle teststraten dicht vanwege extreem winterweer. Een paar regio’s kwamen toen onder de signaalwaarde uit, maar Nederland als geheel bleef zelfs toen boven het alarmniveau zitten. Op 9 februari werden 1761 mensen positief getest op corona, 10,1 op de 100.000. En sinds begin maart gaat de lijn weer omhoog. Met gisteren als voorlopig het hoogste punt, toen er 8868 positieve tests bijkwamen, 50,9 per 100.000.

Bijna 20 jaar regenbooghuwelijk: vlaggen gaan uit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De corona-alarmbellen rinkelen al bijna 200 dagen
Sluiten