Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 3 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

80 slachtoffers toeslagenaffaire doen aangifte tegen Mark Rutte

Tachtig slachtoffers van de toeslagenaffaire hebben aangifte gedaan tegen demissionair premier Mark Rutte. Het gaat daarbij om drie ambtsmisdrijven, zei hun advocaat Vasco Groeneveld vandaag.

Vorige maand deed Groeneveld namens een groep gedupeerden aangifte tegen vijf andere (oud-)bewindslieden. In de toeslagenaffaire werden zo’n 26.000 ouders in ons land slachtoffer van onterechte fraudeverdenkingen met de kinderopvangtoeslag. De Belastingdienst pakte hen tussen 2013 en 2019 hard aan. Uiteindelijk viel kabinet Rutte III.

Nieuwe informatie over Mark Rutte

De raadsman vond het toen te vroeg om ook de (inmiddels demissionaire) minister-president in de aangifte te betrekken. „Daarna is er nieuwe, belastende informatie bij gekomen over, zoals voormalig minister van Sociale Zaken Asscher het noemde, ‘de onrechtmatige jacht door de Belastingdienst op duizenden gezinnen’.”

Volgens Groeneveld heeft demissionair premier Rutte tijdens het Kamerdebat over de affaire op 19 januari gezegd dat het kabinet vanaf mei/juni 2019 wist hoe groot en omvangrijk de problematiek was. „Dat betekent: vele duizenden gedupeerden. De premier erkende ook dat hij vanaf die tijd ‘direct betrokken’ was bij het dossier. Bij de parlementaire ondervragingscommissie bleef hij hier nog vaag over.”

Een foto van advocaat Groeneveld die aangifte deed tegen Rutte in de toeslagenaffaire
Advocaat Vasco Groeneveld. Foto: ANP / Sem van der Wal

Toeslagenaffaire ging door

Groeneveld: „Uit nieuw vrijgegeven stukken blijkt dat de premier sinds mei 2019 heeft meebeslist over te nemen stappen. Toch is het illegale invorderen door de Belastingdienst doorgegaan tot november 2019 of langer. Ook was hij al in het najaar van 2018 op de hoogte van misstanden bij de afdeling Toeslagen. Hij werd toen voorbereid op lastige vragen van de pers.”

Volgens de aangevers heeft Mark Rutte beschikkingen laten bestaan, terwijl hij wist dat de wet werd geschonden. Daarnaast heeft hij opzettelijk of door grove schuld nagelaten wetten uit te voeren, menen de aangevers.

Rutte greep in toeslagenaffaire niet in

„Rutte heeft niet ingegrepen toen mijn cliënten ambtelijk werden opgejaagd en beroofd”, zegt Groeneveld. „De schending van de rechtsorde door de overheid is ongekend in de moderne Nederlandse geschiedenis. Voor zulke ernstige gevallen heeft de wetgever ambtsmisdrijven in het Wetboek van Strafrecht opgenomen.”

https://twitter.com/afca_leiden/status/1356928319812427779

Groeneveld deed op 12 januari aangifte tegen de ministers Tamara van Ark (Medische Zorg), Wopke Hoekstra (Financiën) en Eric Wiebes (Economische Zaken). Daarnaast werden voormalig staatssecretaris van Financiën Menno Snel en oud-minister Lodewijk Asscher in die aangifte betrokken.

De aangifte tegen Rutte is een aanvulling op de eerder gedane aangifte. In de aanvulling zijn de verdenkingen tegen Hoekstra en Snel uitgebreid met zogeheten opzetdelicten, waarin niet alleen sprake is van schuld, maar ook van opzet.

Avondklok vrijdag weer onder de loep bij OMT, effect nog niet duidelijk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.