Ingelise de Vries
Ingelise de Vries | LinkedIn Binnenland 26 feb 2021 / 12:34 uur

Wageningen University: Stop met dode muggen opsturen

Aan de oproep van Wageningen University om dode steekmuggen richting de Gelderse stad te sturen, hoef je geen gehoor meer te geven. Het instituut kreeg maar liefst 6000 dode insecten opgestuurd. Ruim genoeg, zeggen de wetenschappers.

De universiteit riep mensen op om dode steekmuggen op te sturen. Vanaf 16 februari konden mensen die een mug doodsloegen deze in een envelop doen en aan de Wageningse universiteit adresseren. Blijkbaar waren de muggen er dit seizoen vroeg bij want nog geen twee weken later roept de universiteit al op te stoppen met de dode prikinsecten te verschepen.

Wintermuggen opsturen

„Het is heel bijzonder om zoveel respons te ontvangen”, zegt muggenonderzoeker Sander Koenraadt. Hij is verbaasd dat er zoveel postzakken vol enveloppen zijn binnengekomen. „Soms kwamen de muggen begeleid met een leuke boodschap zoals, veel succes ermee, ik hoef hem niet terug.” De onderzoekers hadden niet verwacht dat zoveel mensen muggen zouden opsturen, vooral niet in februari. „Iedereen associeert muggen toch met de zomer, al wisten we natuurlijk dat sommige muggen actief blijven in de winter.”

De oproep heeft heel wat Nederlanders bereikt en daardoor zijn er muggen uit heel het land opgestuurd. De wetenschappers hebben dankzij deze toch soort van crowdfunding-actie genoeg informatie voor het onderzoek. Er wordt eerst gecontroleerd of het wel om steekmuggen gaat, daarna wordt er gecheckt welke mug er precies in de enveloppe zit. „Er zitten ook andere insecten tussen, ik denk dat 80 procent een steekmug is.”

Last van muggen? Met deze tips blijven ze weg

Onderzoek naar muggen

De wetenschappers zijn natuurlijk niet zomaar op zoek naar een verzameling dode steekmuggen. Als het goed is, gaat het onderzoek ons een beetje wijzer maken. Ze willen namelijk weten welke steekmuggen overlast veroorzaken in de winter en vooral ook op welke plek je de meeste kans hebt geprikt te worden. Ze zijn daarnaast benieuwd of de muggen ook bloed aftappen bij andere dieren en of de wintermug ziekteverwekkers met zich meedraagt.

Mocht je last hebben van de dieren, dan moeten we je helaas blij maken met een dode mug. Hoewel de muggeninzamelactie tot 16 maart zou duren, hoeven de kriebelbultveroorzakende dieren nu niet meer naar Wageningen toe. Je kunt overlast van de prikbeesten nog wel achterlaten op muggenradar.nl. En als je écht heel graag de insecten in je huis wilt opsturen, kun je er het beste vroeg bij zijn volgend jaar. Dan verwachten de onderzoekers weer een oproep te doen.

De mug terug van nooit weggeweest: wordt ’t een ‘goed’ muggenjaar?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Wageningen University: Stop met dode muggen opsturen
Sluiten