Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 6 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Overgrote deel van de jongeren zit tegen burn-out aan door coronacrisis

Een groot deel van de Nederlandse jongeren staat op instorten en loopt risico op een burn-out. Dat stelt het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out (NCPSB) zaterdag op basis van nieuw onderzoek.

Maar liefst 82 procent van de jongeren dreigt uit te vallen vanwege zware stress. Dat vertelt NCPSB-directeur Theo Immers in het AD.

Vangnet jongeren

Volgens Immers zijn er verschillende oorzaken voor stress onder jongeren. Zo vreest 40 procent van de jongeren het eindexamen niet te halen. „Studenten kunnen niet afstuderen. Studievertraging heeft ook invloed op carrièrekansen en studiefinanciering. Het vangnet van vrienden valt weg door beperking van contacten. In een periode waarin je graag wilt groeien, stagneert de ontwikkeling juist.”

Luisteren in de politiek

Uit een peiling van 3Vraagt onder 2200 jongeren (16-35 jaar) blijkt ook dat velen van hen het zwaar hebben. 60 procent zegt zich tijdens de harde lockdown slechter te voelen dan eerder in de coronapandemie. 31 procent vindt het moeilijk om daar met anderen over te praten.

Maar de jongeren geven juist aan dat praten ze zou helpen zich beter te voelen. Zo zouden ze het fijn vinden als mensen vragen hoe het nou echt met ze gaat. Maar ook in de politiek willen jongeren gehoord worden. 65 procent vindt dat er in de politiek bij de aanpak van de coronacrisis te weinig wordt geluisterd naar jonge mensen.  „Ze willen dat er bij het nemen van beslissingen vaker met hun generatie wordt gepraat”. 3Vraagt is onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel.

Kans op burn-out

Jongeren vormen de grootste bevolkingsgroep met een kans op een burn-out. Ter vergelijking: 79 procent van het ic-personeel ten tijde van corona geeft volgens het NCPSB aan tegen een burn-out aan te lopen vanwege zware mentale stress.

Immers noemt het schokkend dat er tijdens de coronacrisis zo weinig voor jongeren wordt gedaan om stress te voorkomen. „We helpen terecht ziekenhuizen om extra mondkapjes aan te schaffen, om de ic’s te bemannen, ondernemers krijgen steunpakketten, maar we missen een derde pijler, om de jongeren te helpen die nu in de problemen komen.”

OMT: basisschoolkinderen met klachten kunnen toch niet naar school

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.