Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen | LinkedIn Binnenland 15 feb 2021 / 10:25 uur

Adoptieouders willen adoptiestop tegengaan: ‘Niet over één kam scheren’

Adoptieouders zijn niet blij met het besluit van het kabinet om adopties van kinderen uit het buitenland tegen te gaan. Een groep adoptieouders en -kinderen is dan ook een petitie gestart om die volledige adoptiestop terug te draaien. Binnen een week is de petitie al meer dan 6700 keer ondertekend.

Zelf hebben de initiatiefnemers juist positieve ervaringen met adoptie uit het buitenland. Zulke adopties werden stopgezet omdat het ook vaak mis gaat. Maar de initiatiefnemers vinden dat „aantoonbaar zorgvuldige internationale adopties” gewoon moeten kunnen doorgaan. Volgens hen zijn de aanbeveling van de commissie-Joustra „op een beperkte, slecht onderbouwde en niet-inzichtelijke wijze tot stand gekomen”.

‘Veel adopties lopen wel volgens regels’

Karen Gregory, een van de initiatiefnemers, is adoptiemoeder van twee kinderen uit de Verenigde Staten. „Je kunt niet alle landen over één kam scheren, veel adopties lopen wel goed en volgens de regels”, zegt zij in Trouw. „Een kleine groep geadopteerden heeft een enorm trauma opgelopen – dat betwijfel ik niet – maar dat hoeven ze niet op alle adopties te projecteren”, zegt Gregory tegen de krant.

Vorige week maandag kondigde minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) de adoptiestop aan. Ongeveer 450 adoptiedossiers van Nederlanders die een kind uit het buitenland wilden adopteren, worden niet meer afgerond. Ouderparen die al in beginsel toestemming hebben gekregen om een kind naar Nederland te halen, mogen „na uitvoering van een extra toets” die procedure afronden. Het besluit is gebaseerd op een rapport van de commissie-Joustra, die „structureel ernstige misstanden” in het Nederlandse adoptiesysteem beschreef.

Ook radio- en podcastmaker Mischa Blok deelde haar verhaal, en adoptieformulier. „In mijn adoptiepapieren staat dat ik een vondeling was. De realiteit? Mijn vader bracht me samen met zijn nieuwe vrouw naar het kindertehuis, omdat zij zwanger was van hun eerste kind samen. Geen idee of mijn moeder hiervan af wist. Stop internationale adoptie.”

Lubach geeft stemadvies in Zondag Met Lubach: ‘Extreem belangrijk’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Adoptieouders willen adoptiestop tegengaan: ‘Niet over één kam scheren’
Sluiten