Metro
Metro Binnenland 1 jan 2021 / 18:01 uur

Grapperhaus na jaarwisseling: men hield zich goed aan de regels

Bijna heel Nederland heeft zich deze jaarwisseling goed aan alle aangescherpte regels gehouden, zegt minister Ferd Grapperhaus (Justitie) vandaag. We mochten niet knallend het jaar ingaan, want vuurwerk afsteken, (ver)kopen en bezitten was verboden. Die maatregel werd genomen om de toch al hoge druk op de zorg niet verder te verhogen. Ook mocht mensen niet in groepen bij elkaar komen.

Minder druk op de zorg

De minister vindt dat „de missie” voor deze jaarwisseling geslaagd is. „Mensen bleven rustig binnen, aten een oliebol, keken tv of speelden een potje Scrabble. Volgens de politie waren er dit jaar geen excessen. En het belangrijkste: in de zorg zegt men dat de druk dit jaar minder was. Daar deden we het voor.”

Maar Grapperhaus vindt het te vroeg om vuurwerk permanent te verbieden. Voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls pleitte daar vrijdag voor omdat er minder slachtoffers en heftige incidenten waren dit jaar. Dit jaar werd de maatregel genomen vanwege corona, zegt de minister, en vorig jaar gingen veel mensen er ook op een heel verstandige manier mee om volgens hem. Hij vindt het „niet juist om nu al conclusies te trekken”.

Onrustig

Grapperhaus prijst verder de politie en brandweer, die er volgens hem „goed bovenop hebben gezeten”. Wel heeft „een kleine groep raddraaiers” brand gesticht en politiemensen aangevallen, maar in vergelijking met eerdere jaren gebeurde dat minder vaak. „Het is gewoon misdadig, we hebben er zwaardere straffen op en dat zullen de mensen die zijn aangehouden ongetwijfeld gaan merken.”

Op meerdere plekken in het land was het deze jaarwisseling onrustig. Onder meer in Den Bosch liep het uit de hand. Daar werden agenten bekogeld met vuurwerk en de mobiele eenheid moest eraan te pas komen. Tot en met 2 januari gelden daar speciale bevoegdheden voor de politie, waaronder het preventief fouilleren.

‘Geen veldslag’

Volgens Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond moest de politie nog vaak optreden, maar is deze jaarwisseling  „geen veldslag” geworden, zoals die in eerdere jaren door de politie werd ervaren. Tegen 03.00 uur werd het volgens Struijs wel rustiger, mede door de mist. Maar ook in de ochtend worden nog altijd illegale feesten beëindigd, vertelt hij.

Wat hem verder opviel was dat veel mensen incidenten bij de politie meldden. Omdat er ook veel agenten in de nacht op de been waren, kon snel worden ingegrepen en erger worden voorkomen, legt Struijs uit.

Lees ook: Apotheekmedewerker VS gearresteerd na verpesten coronavaccins

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Grapperhaus na jaarwisseling: men hield zich goed aan de regels
Sluiten