Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 12 dec 2020
Leestijd: 1 minuut

Zondag toch extra kabinetsoverleg in Catshuis over corona

Een groot deel van het kabinet komt morgen voor een extra corona-overleg bijeen in het Catshuis. Dat laat een woordvoerder weten. Aanleiding daarvoor is het stijgende aantal besmettingen met het coronavirus de afgelopen week.

Bij het overleg zullen de meest bij de coronacrisis betrokken bewindspersonen aanwezig zijn. Ze zullen zich laten bijpraten door deskundigen zoals RIVM-directeur Jaap van Dissel. Het begint om 10.00 uur. Gisteren was er nog geen sprake van een extra overleg.

Strengere maatregelen

Het OMT, het team van deskundigen dat het kabinet adviseert, is bij elkaar geweest om de laatste ontwikkelingen te analyseren. Waarschijnlijk komen strengere maatregelen aan de orde die moeten helpen in de strijd tegen het coronavirus.

Premier Mark Rutte zei afgelopen week tijdens de persconferentie al dat het kabinet extra maatregelen niet uitsluit, als het aantal besmettingen blijft stijgen. Die zouden dan nog voor de kerst worden aangekondigd. Aan welke maatregelen hij dacht, wilde hij nog niet zeggen. Daarvoor is eerst overleg nodig met alle betrokkenen.

8894 positieve tests op vrijdag

Gisteren maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bekend dat er 8894 positieve tests waren gemeld. Op donderdag ging het om bijna 8800 nieuwe gevallen. Het zijn de hoogste aantallen sinds eind oktober, de eerste dagen na de piek van de tweede coronagolf. Het kabinet stelde medio oktober een gedeeltelijke lockdown in om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Sindsdien is de horeca gesloten en zijn de toegestane groepsgroottes teruggebracht.

Naast Rutte en Hugo de Jonge zijn ook Kajsa Ollongren, Carola Schouten en de ministers Wopke Hoekstra, Eric Wiebes, Wouter Koolmees, Tamara van Ark, Ferd Grapperhaus en Arie Slob aanwezig.

Het is nog niet zeker of er dinsdag een nieuwe persconferentie volgt van Rutte en zorgminister Hugo de Jonge.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.