Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 12 dec 2020 / 11:41 uur

‘Te weinig aandacht voor verschillen tussen geslachten in corona-onderzoek’

Verschillen tussen mannen en vrouwen blijven onderbelicht in onderzoeken naar mogelijke medicijnen tegen het coronavirus. Wetenschappers van het Maastricht UMC+ pleiten voor meer aandacht voor de verschillen tussen mannen en vrouwen in corona-onderzoek.

De onderzoekers analyseerden dertig studies, maar in geen enkel onderzoek werd onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen. Volgens de onderzoekers is dezelfde behandeling voor beide geslachten niet meer van deze tijd en kan sekse juist van invloed zijn op het ziekteverloop en herstel.

One-size-fits-all

„Het is bekend dat veel geneesmiddelen een verschillende effectiviteit kunnen hebben bij mannen en vrouwen en ook in de diversiteit aan bijwerkingen. Toch wordt in de geneeskunde nog vaak een ‘one-size-fits-all’-benadering toegepast en krijgt iedereen hetzelfde voorgeschreven.”

In de kwart van de onderzoeken die de wetenschappers onder de loep namen, werden twee keer zoveel mannen dan vrouwen gebruikt. Geen enkele studie had als doel om te onderzoeken wat de verschillen in effectiviteit van de middelen tussen mannen en vrouwen zijn. Uit de analyse blijkt dat er bij slechts een onderzoek later nog een analyse werd gedaan naar de geslachtsverschillen.

Verschil in ziektebeloop en herstel

Maar uit de cijfers blijkt dat er meer mannen overlijden aan het virus dan vrouwen, terwijl beide geslachten even bevattelijk zijn. „Dat duidt er wel op dat het geslacht van invloed is op het ziektebeloop en herstel”, zeggen de onderzoekers Veronique Schiffer en Emma Jansen.

Nu krijgen alle coronapatiënten dezelfde behandeling. „Terwijl we wel degelijk verschillen zien in de uiting van de ziekte tussen mannen en vrouwen. Op de intensive care herstellen vrouwen bijvoorbeeld sneller als het gaat om orgaanfalen”, legt internist Bas van Bussel van het UMC+ uit. „Ook kunnen behandelingen beter werken bij het ene geslacht dan bij het andere. Hierdoor kan mogelijk worden voorkomen dat iemand op de ic belandt.” De Maastrichtse onderzoekers roepen de wetenschap dan ook op om meer aandacht te hebben voor de verschillen tussen geslachten als het gaat om de behandeling van het coronavirus.

Lees ook: Trump boos op Hooggerechtshof: ‘We zijn in de steek gelaten’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Te weinig aandacht voor verschillen tussen geslachten in corona-onderzoek’
Sluiten