Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 18 nov 2020

Reiziger moet straks negatieve coronatest tonen bij aankomst in ons land

Reizigers die in Nederland aankomen worden straks verplicht een coronatest te laten zien. Daaruit moet ook blijken dat ze het virus niet onder de leden hebben.

Dat wil coronaminister Hugo de Jonge. Daar is alleen wel een aanpassing van de wet voor nodig. Het verplichten van een negatieve testverklaring kan daardoor pas op zijn vroegst in het voorjaar worden ingevoerd, verwacht de bewindsman.

De testverklaring mag niet meer dan twee dagen (48 uur) voor aankomst zijn afgegeven, meldt de minister aan de Tweede Kamer.

Ook een coronatest na aankomst

Dit moet het makkelijker maken voor mensen die voor een noodzakelijke reis uit risicogebieden, waar het virus zich op dat moment snel verspreidt of het aantal besmettingen erg hoog is, naar Nederland komen. Daarnaast wil De Jonge reizigers uit die gebieden vijf dagen na aankomst in Nederland laten testen. Dit gebeurt naar verwachting ook als ze geen klachten hebben die wijzen op het coronavirus.

Specifieke reizigers nog eerder

Hoewel de regeling voor de meeste mensen nog even op zich laat wachten, kan de testverklaring wel al vanaf half december gevraagd worden voor een specifieke groep reizigers, stelt De Jonge. Het gaat om niet-Europese reizigers die zijn uitgezonderd van het inreisverbod van de Europese Unie. Met een wijziging van dat verbod en de regels over vrij reizen tussen bepaalde Europese landen kan er al een verplichting worden geregeld voor deze groep. Vanaf half januari zouden ze zich kunnen laten testen na vijf dagen van aankomst.

Op die manier hoeven mensen voor wie het ‘echt nodig’ is om te reizen minder lang in quarantaine nadat ze in Nederland zijn aangekomen. Het gaat om de noodzakelijke reizen en geldt niet voor vakanties of familiebezoeken.  Door de regels op te stellen hoopt het kabinet dat dit kan, zonder dat reizigers uit risicogebieden het virus weer met zich meebrengen.

Lees ook: Supermarkten balen dat Rutte hen noemt tijdens persconferentie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Reiziger moet straks negatieve coronatest tonen bij aankomst in ons land
Sluiten