Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 12 nov 2020 / 12:28 uur

NTR slaat aanbod verlaat Sint-filmpje van Halsema af: Gepasseerd station

Het NTR slaat het aanbod van burgemeester Femke Halsema van Amsterdam af om alsnog een filmpje op te nemen voor het Sinterklaasjournaal. Het hoeft niet meer van de omroep.

Rondje social media en je zou bijna denken dat haar niet-deelname het belangrijkste nieuws van de dag is.

Van de 355 Nederlandse burgemeesters leverden er elf geen filmpje voor het Sinterklaasjournaal. De 344 andere notabelen spraken allemaal een boodschap in waarin zij kinderen uit zijn of haar stad bedanken voor het opsturen van een tekening naar Sinterklaas. De NTR betreurt vooral de afwezigheid van Amsterdam in het overzicht, heeft de omroep vandaag aan ANP laten weten.

Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam stelde woensdag dat Halsema eerder geen tijd had om het filmpje in te spreken en dat zij dat deze week alsnog zal doen. Maar wat de NTR betreft, is dat een gepasseerd station.

Lees ook: Sinterklaas als quizmaster inhuren op Pakjesavond? (Hij is overal wel voor te porren)

Geen prioriteit

„Het Sinterklaasjournaal heeft in augustus en september herhaaldelijk contact gezocht met de gemeente Amsterdam”, laat een woordvoerder weten. „Wij kregen steeds als antwoord dat de burgemeester van Amsterdam, mevrouw Halsema, geen prioriteit gaf aan ons verzoek. Dat vonden en vinden wij ontzettend jammer, omdat juist de hoofdstad niet mag ontbreken volgens ons.”

Toen eind september duidelijk werd dat vrijwel alle steden meededen aan het initiatief, heeft de NTR nogmaals contact gezocht met Halsema, wier huis afgelopen week nog werd beplakt met bepaalde posters. „Maar helaas konden we Amsterdam toch niet overhalen.” De makers van het Sinterklaasjournaal hebben daarna zelf een oplossing bedacht; nu staat de „hoofdambtenaar van bijzaken” (cabaretier Ronald Snijders) kinderen uit de hoofdstad en de tien anderen gemeenten te woord. „We zoeken bij het Sinterklaasjournaal altijd creatieve oplossingen voor problemen.”

Goed nieuws

Het is volgens de NTR technisch niet meer mogelijk het interactieve menu op de website Sinterklaasjournaal.nl nog aan te passen als Halsema alsnog een filmpje levert. „De site draait momenteel al op vele internationale internetservers. Wij hebben dit inmiddels ook aan de gemeente laten weten”, zegt de omroep. „Wij focussen ons nu verder op het goede nieuws in het Sinterklaasjournaal, en de intocht natuurlijk.” De gemeente Amsterdam was vandaag niet direct bereikbaar voor commentaar op de uitlatingen van de NTR.

Tien jaar geleden vroeg iemand zich nog af of Femke Halsema misschien het hele journaal over zou nemen. Het kan verkeren.

Journaal

In het journaal van dinsdag was te zien dat tientallen burgemeesters inbraken in de uitzending om te melden dat Sinterklaas ook in hun gemeente welkom is en dat jonge kijkers tekeningen kunnen opsturen. Bekende burgervaders als Jan van Zanen van Den Haag, Sybrand Buma van Leeuwarden, Ahmed Aboutaleb van Rotterdam, Ahmed Marcouch van Arnhem en Sjors Fröhlich van Vijfheerenlanden maakten hun opwachting.

Naast de burgemeesters van Amsterdam doen ook die van Aalten, Eijsden-Margraten, Heerde, Lelystad, Purmerend, Putten, Sint Anthonis, Steenbergen, Terschelling en Zoeterwoude niet mee.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
NTR slaat aanbod verlaat Sint-filmpje van Halsema af: Gepasseerd station
Sluiten