Metro
Metro Buitenland 12 nov 2020 / 11:41 uur

Voor Noord-Koreaanse rokers wordt het even slikken, hun leider paft gewoon door

In Noord-Korea wordt heel veel gerookt (en niet alleen door mensen). Maar dat moet nu maar eens afgelopen zijn, vindt de overheid. Want roken is zelfs zo slecht voor je dat je meer kans hebt op corona en worden er fikse boetes uitgedeeld. Toch paft hun leider rustig door.

Noord-Koreanen worden via de media van de dictatoriale staat nog eens extra gewezen op de gevaren van roken. De ongezonde gewoonte zou de kans op besmetting met het coronavirus verhogen, meldt staatsnieuwsagentschap KCNA volgens Zuid-Koreaanse media.

Rokers Noord-Korea

„Roken heeft meer levens gekost dan natuurrampen en verkeersongelukken. Aangezien het nieuwe coronavirus meestal via de luchtwegen en longen komt, hebben rokers meer kans deze gevaarlijke infectieziekte op te lopen.”

Het staatspersbureau wijst ook op de gevaren van het inademen van ‘tweedehandsrook’. Inwoners wordt verder gewezen op de milieuvervuiling en brandrisico’s van weggegooide sigarettenpeuken. In Noord-Korea wordt relatief veel gerookt. Volgens een onderzoek rookten ruim vier op de tien mannelijke inwoners in 2014.

‘Kim Long-Un’

Het parlement nam eerder deze maand een wet aan die roken verder moet ontmoedigen. Op bepaalde plekken en in sommige gebouwen geldt een rookverbod. De wet roept volgens Zuid-Koreaanse media de grote vraag op of die ook van toepassing is op leider Kim Jong-Un, een kettingroker. Hij wordt in staatsmedia geregeld afgebeeld met een sigaret, soms ook op wel heel twijfelachtige locaties, zoals in kinderziekenhuizen. „Hij rookt vier pakjes per dag!”, schrijft iemand. Dat hij veel rookt, is geen groot staatsgeheim, maar of iemand hem, afgezien misschien van zijn vrouw, ooit gevraagd heeft om te stoppen, is niet bekend. Waarschijnlijk niet.

Lees ook: Sinterklaas minder gevierd, maar kán coronaproof: Hoor wie Zoomet daar, kind’ren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Voor Noord-Koreaanse rokers wordt het even slikken, hun leider paft gewoon door
Sluiten