Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 12 nov 2020
Leestijd: 1 minuut

Sterretjes mogen nog wel: ‘Niet knallend, maar sissend het jaar uit…’

Waarschijnlijk niet het nieuws waar die hard vuurwerkfans nou heel warm van worden, maar toch leuk voor in elk geval de jongere vuurwerkafstekertjes onder ons: sterretjes mogen nog wel met oud en nieuw, al viel dat ook wel te verwachten, en er is meer.

Sterretjes

Klein vuurwerk dat het hele jaar door verkocht mag worden, bijvoorbeeld sterretjes, maar ook knalerwtjes en trektouwtjes, valt niet onder het tijdelijke vuurwerkverbod waar het kabinet naar verwachting nog deze week mee komt. Dat geldt ook voor carbidschieten, een traditie die vooral in de noordelijke en oostelijke provincies populair is, melden Haagse bronnen.

„Niet knallend, maar sissend het jaar uit met sterretjes…”, bereidt iemand zich alvast voor op 31 december/1 januari.

Vuurwerkverbod

Het kabinet wil vuurwerk tijdens de komende jaarwisseling verbieden om de hulpdiensten te ontlasten. Jaarlijks melden zich honderden mensen op de spoedeisende hulp of huisartsenpost met verwondingen die zij hebben opgelopen door vuurwerkongelukken. Die extra toeloop kan de toch al overbelaste zorg er in coronatijd niet bij hebben.

De veiligheidsregio’s IJsselland en Noord- en Oost-Gelderland meldden eerder al dat carbidschieten daar gewoon mag rond de jaarwisseling. De traditie met de hard knallende melkbussen valt niet onder de landelijke vuurwerkregels. Gemeenten kunnen daardoor zelf bepalen of het wordt toegestaan.

Nog niet definitief

Een definitief besluit over een vuurwerkverbod is nog niet genomen. Eerst moet er overeenstemming zijn over de hoogte van de compensatie voor verkopers. Naar verwachting hakt het kabinet vrijdag tijdens de wekelijkse ministerraad de knoop door over het verbod. De uitwerking van de compensatieregeling komt later.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Sterretjes mogen nog wel: ‘Niet knallend, maar sissend het jaar uit…’
Sluiten