Metro
Metro Binnenland 19 nov 2020 / 19:08 uur

‘Geen sigarettenverkoop meer in supermarkten vanaf 2024’

Vanaf 2024 mogen supermarkten geen sigaretten meer verkopen. Een jaar eerder zal de verkoop van tabak via internet al verboden zijn. Het kabinet zal daar morgen een besluit over nemen, bevestigen ingewijden. Het gaat om sigaretten, shag, sigaren en e-sigaretten.

Alleen in tankstations, speciaalzaken en andere winkels, onder meer waar tijdschriften worden verkocht, kunnen rokers dan nog terecht. Vanaf 2030 is tabak alleen nog maar in echte speciaalzaken te koop, is het doel.

Preventieakkoord

Het besluit om de verkoop van sigaretten in supermarkten te verbieden, vloeit voort uit het nationaal preventieakkoord dat staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid eind 2018 heeft gesloten met tientallen maatschappelijke organisaties. Daarin staan ruim tweehonderd afspraken om de gezondheid van Nederlanders te verbeteren. Het doel van het akkoord is vooral het roken, alcoholgebruik en overgewicht terug te dringen. Jaarlijks sterven naar schatting 35.000 Nederlanders aan de gevolgen hiervan. Vooral door roken of meeroken overlijden ieder jaar veel mensen, ongeveer 20.000.

Rookvrije generatie in 2040

Om het tabaksgebruik terug te dringen, wordt niet alleen het aantal verkooppunten teruggebracht. Ook andere maatregelen zijn of worden nog doorgevoerd. Zo worden de accijnzen verhoogd en krijgen pakjes met tabakswaren een sober uiterlijk. Ook zijn plekken als schoolpleinen sportvelden rookvrij. In 2040 zou er een rookvrije generatie moeten zijn, is de gedachte achter het akkoord.

Lees ook: Britse onderzoekers zeggen neusspray tegen corona ontwikkeld te hebben

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Geen sigarettenverkoop meer in supermarkten vanaf 2024’
Sluiten