Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 1 mei 2020 / 14:55 uur

FVD straft zes leden om ‘onacceptabele’ whatsappjes

Forum voor Democratie heeft drie leden uit de partij gezet omdat zij ‘volstrekt onacceptabele’ whatsappjes hebben gestuurd in appgroepen van FVD’ers of leden van de jongerenafdeling.

Drie anderen zijn geschorst, laat de partij weten. FVD onderzocht de appgroepen omdat eerder deze week aan het licht kwam dat daarin rechts-radicale en antisemitische uitlatingen werden gedaan.

De meeste appgroepen vielen niet onder verantwoordelijkheid van FVD of jongerenafdeling JFVD, benadrukt de partij. „Wij hadden hier geen zicht op en wisten er derhalve niet van.”

Verweren

De deelnemers die berichten hebben verstuurd die niet door de beugel kunnen, zijn „waar mogelijk geïdentificeerd”. Ze hebben de gelegenheid gekregen zich te verweren, maar voor zes leden mocht dat niet baten. Drie van hen zijn geroyeerd en drie geschorst. Een aantal andere mensen die zich met het bedenkelijke whatsappverkeer hebben bemoeid, zijn geen lid en zijn daarom niet bestraft.

‘Gedachtenpolitie’

HP/De Tijd drukte woensdag whatsappverkeer af met een extreemrechts en soms antisemitisch karakter. Bezorgde leden zeiden daarvan ook melding te hebben gemaakt bij het hoofdbestuur van de partij. JFVD wilde de leden achter de gewraakte berichten aanvankelijk niet royeren en ook FVD reageerde in eerste instantie niet als ‘gedachtenpolitie’ te willen optreden. Toen het nieuws veel verontwaardiging losmaakte, stelde FVD toch een onderzoek in.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
FVD straft zes leden om ‘onacceptabele’ whatsappjes
Sluiten