Metro
Metro Binnenland 8 okt 2020 / 13:00 uur

Talloze ziekenhuizen kampen met grote ICT-storing

Talloze ziekenhuizen kampen met een storing waardoor aanmeldzuilen en videobellen met patiënten niet werken. Ook kunnen patiënten niet bij hun medische dossiers komen of uitslagen van het laboratorium inzien. Daarnaast komen doorverwijzingen van huisartsen niet automatisch binnen bij de ziekenhuizen.

Het gaat in ieder geval om het St Jans Gasthuis in Weert, de Noordwest Ziekenhuisgroep, met vestigingen in onder meer Alkmaar en Den Helder, Isala in Zwolle, het Diakonessenhuis in Utrecht en het Dijklander Ziekenhuis, met vestigingen in Hoorn en Purmerend.

Het probleem zit volgens de ziekenhuizen bij een extern bedrijf waar zij hun servers hebben staan. Het gaat om het bedrijf ICTZ, een grote ict-dienstverlener voor de zorg. Een woordvoerster van het bedrijf wilde niets kwijt over het probleem: „wij geven geen commentaar”.

DDoS-aanval

Volgens het St Jans Gasthuis is de storing veroorzaakt door een DDoS-aanval. Een woordvoerster van de Noordwest Ziekenhuisgroep kon dit niet bevestigen. „De storing ligt buiten het ziekenhuis. Er wordt gewerkt aan een oplossing.” Volgens haar is het vooral lastig dat videoconsulten met patiënten niet mogelijk zijn. „Dat is heel vervelend, omdat we juist in coronatijd hebben ingezet op beeldbellen

Patiënten kunnen zich wel aanmelden bij de balies van de ziekenhuizen. Wanneer de problemen naar verwachting zijn opgelost is nog onbekend.

Lees ook: De Jonge over coronawet: we hadden ons meer tijd moeten gunnen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Talloze ziekenhuizen kampen met grote ICT-storing
Sluiten